Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Francúzska vláda zverejní majetok všetkých ministrov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Reagovala tak na prehlbujúci sa škandál okolo tajného účtu bývalého ministra pre rozpočet Jeroma Cahuzaca.

Paríž 8. apríla (TASR) - Francúzska vláda dnes prisľúbila, že do začiatku budúceho týždňa zverejní podrobné informácie o majetku jednotlivých ministrov. Reagovala tak na prehlbujúci sa škandál okolo tajného účtu bývalého ministra pre rozpočet Jeroma Cahuzaca vo švajčiarskej banke. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cahuzac odstúpil zo svojho postu minulý mesiac potom, ako ho prokuratúra začala oficiálne vyšetrovať pre podozrenie z daňových únikov. Paradoxne, práve Cahuzac bol vo vláde zodpovedný za boj s daňovými únikmi. Minulý týždeň sa ku kontu vo Švajčiarsku, ktoré ešte pred časom popieral, priznal. Údajne mal na účte 600.000 eur, no švajčiarska televízia RTS v nedeľu (7.4.) informovala, že podľa nemenovaného zdroja z banky sa Cahuzac snažil presunúť z jedného švajčiarskeho účtu na druhý až okolo 15 miliónov eur. Cahuzacov právny zástupca sa k informáciám odmietol vyjadriť.

Navyše, v týchto dňoch sa pozornosť verejnosti presunula na ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa, ktorý podľa francúzskeho denníka Libération mal tiež tajné konto vo Švajčiarsku. Fabius to však ostro odmietol a oznámil, že na denník podá žalobu.

Kauza by mohla ohroziť reformné kroky francúzskej vlády. Počet kritikov spôsobu, akým prezident Francois Hollande škandál rieši, stále rastie. Navyše v dôsledku vysokej nezamestnanosti preferencie prezidenta spadli na historické minimum.

Vláda preto prišla s novými opatreniami s cieľom situáciu upokojiť. Premiér Jean-Marc Ayrault dnes oznámil, že vláda plánuje do 15. apríla zverejniť informácie o majetku všetkých členov vlády. Potom by mali nasledovať opatrenia, ktoré stanovia morálne normy pre verejných činiteľov. Ten vláda plánuje pripraviť v najbližších mesiacoch.