Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Francúzsky Renault vyšetrujú v súvislosti s emisiami

Logo automobilky Renault Foto: TASR/AP

Po správe o údajných prehliadkach v závodoch Renaultu sa jeho akcia prudko prepadla.

Paríž 14. januára (TASR) - Francúzska automobilka Renault potvrdila prehliadky niektorých svojich pracovísk. Informovala o tom agentúra DPA.

Renault uviedol, že plne spolupracuje s úradom pre vyšetrovanie podvodov a ochranu hospodárskej súťaže DGCCRF ministerstva hospodárstva aj s ministerstvom ochrany životného prostredia. Prvé testy komisie zostavenej ministerstvom životného prostredia nenašli vo vozidlách Renaultu žiaden podvodný softvér, zdôraznila automobilka. Volkswagen s pomocou softvéru manipuloval emisie dieselových áut.

Vyšetrovanie úradu DGCCRF ministerstva hospodárstva je nezávislé. Renault však očakáva, že potvrdí výsledky predchádzajúcich testov.

Akcia Renaultu sa prepadla o 20 % po správe o vyšetrovaní automobilky

Po správe o údajných prehliadkach v závodoch Renaultu sa jeho akcia prudko prepadla. Výrazne oslabila aj akcia konkurenčného koncernu PSA Peugeot Citroën. Informovala o tom agentúra DPA.

Do poludnia akcia Renaultu stratila takmer 20 %, akcia Peugeotu klesla približne o 7 %. Francúzska tlačová agentúra AFP predtým s odvolaním sa na odborovú organizáciu CGT uviedla, že v uplynulom týždni bolo prehľadaných viacero závodov Renaultu.

Podľa pracovísk, ktorých sa to dotklo, je možné predpokladať, že prehliadky majú súvislosť s dôsledkami emisného škandálu koncernu Volkswagen, uviedol predstaviteľ odborov centra Lardy pre nemeckú agentúru DPA. Prehliadky sa údajne konali na popud úradu pre vyšetrovanie podvodov a ochranu hospodárskej súťaže DGCCRF ministerstva hospodárstva. Uvedené informácie zatiaľ neboli potvrdené a Renault sa k záležitosti odmietol vyjadriť.

Renault sa podvodov nedopustil, akcie firmy sa čiastočne zotavili

Akcie francúzskej automobilky Renault sa k záveru dnešného obchodovania po predchádzajúcom prepade čiastočne zotavili a obchodovanie uzatvorili len miernym poklesom. Prispela k tomu francúzska ministerka životného prostredia a energetiky, ktorá potvrdila, že nariadené testy neobjavili vo vozidlách firmy žiadny softvér, ktorý by umožňoval zavádzanie pri emisných skúškach.

Po vypuknutí emisného škandálu Volkswagenu v USA a začatí vyšetrovania nemeckej automobilky vo viacerých krajinách sveta sa Francúzsko rozhodlo uskutočniť testy aj v prípade áut vlastných výrobcov. Renault dnes potvrdil prehliadky niektorých svojich pracovísk, čo spôsobilo prepad hodnoty akcií spoločnosti o viac než 21 %. Neskôr však ministerka životného prostredia a energetiky Ségoléne Royalová oznámila, že Renault sa podvodov nedopustil.

"V Renaulte k žiadnym podvodom nedošlo. Akcionári a zamestnanci spoločnosti môžu byť pokojní," povedala Royalová novinárom. Zároveň ale dodala, že nadlimitné hodnoty CO2 a oxidov dusíka sa zistili v autách iných automobiliek.

V reakcii na to sa hodnota akcií Renaultu, ktorá v priebehu dňa začala opäť rásť, ešte výraznejšie posilnila a obchodovanie uzatvorila síce poklesom, no podstatne miernejším, než predstavoval ten prvotný. Ako uviedol server cityam.com, Akcie Renaultu uzatvorili obchodovanie poklesom o 5,45 %. Na záver dnešného obchodovania klesli aj akcie ďalšej francúzskej automobilky Peugeot, a to o 5,05 %. Klesla aj hodnota akcií nemeckých firiem Daimler a VW, pričom obchodovanie uzatvorili na úrovni o 3,3 %, respektíve 3,32 % nižšie.