Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Podľa švajčiarskej ministerky financií je hodnota franku príliš vysoká

Švajčiarska ministerka financií Eveline Widmerová-Schlumpfová. Foto: TASR/AP

Švajčiarska centrálna banka začiatkom septembra 2011 rozhodla, že kurz franku oproti euru nesmie byť silnejší ako 1,20 CHF/EUR. Cieľom bolo zabrániť ďalšiemu posilňovaniu franku.


Davos 26. januára (TASR) - Švajčiarsky frank je naďalej veľmi silný, a to aj napriek jeho oslabeniu oproti euru v posledných týždňoch. Je však na švajčiarskej centrálnej banke, či bude ochotná prijať ďalšie kroky. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose švajčiarska ministerka financií Eveline Widmerová-Schlumpfová. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemyslím si, že nadšenie je na mieste. Potrebujeme ďalšie kroky, hodnota franku je stále vysoká," povedala s tým, že politici nebudú centrálnej banke vstupovať do jej rozhodovania.

Švajčiarska centrálna banka začiatkom septembra 2011 rozhodla, že kurz franku oproti euru nesmie byť silnejší ako 1,20 CHF/EUR. Cieľom bolo zabrániť ďalšiemu posilňovaniu franku, ktorý pred týmto rozhodnutím zaznamenával oproti euru neustály rast, keďže investori obávajúci sa dôsledkov dlhovej krízy eurozóny považovali švajčiarsku menu za takzvaný bezpečný prístav. To ale zhoršovalo situáciu švajčiarskych vývozcov, ktorým silnejúci frank predražoval export. Avšak súčasný rastúci optimizmus, že situácia eurozóny sa zlepšuje, oslabila kurz franku v posledných týždňoch až na 1,24 CHF/EUR.