Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Finančná správa chce viac informácií o obchodoch so závislými osobami

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

Získané informácie z dotazníku pomôžu finančnej správe lepšie analyzovať dostupné údaje a efektívnejšie bojovať proti kráteniu daní a možným daňovým únikom.

Bratislava 24. februára (TASR) – Finančná správa (FS) sa snaží získať ďalšie informácie o transakciách medzi majetkovo prepojenými spoločnosťami. Úrad pre vybrané hospodárske subjekty (ÚVHS) preto zaslal 889 daňovým subjektom v rámci softwarningu dotazník zameraný práve na transakcie so závislými osobami. Vyplnenie dotazníka je dobrovoľné, informovala vo štvrtok FS.

"ÚVHS v rámci takzvaného priateľského informatívneho upozornenia (softwarning) oslovil 889 daňových subjektov, aby dobrovoľne vyplnili jednoduchý dotazník zameraný na transakcie, ktoré uskutočnili so závislými osobami za zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2020, respektíve za zdaňovacie obdobie iné ako kalendárny rok ukončené v roku 2020," uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská. FS tak podľa nej chce "zistiť nové možnosti spolupráce s daňovými subjektmi a získať základné informácie vo vzťahu k problematike transferových cien".

Získané informácie pomôžu FS lepšie analyzovať dostupné údaje a efektívnejšie bojovať proti kráteniu daní a možným daňovým únikom. Údaje majú byť podkladom na možné legislatívne i nelegislatívne zmeny v oblasti transferového oceňovania.

Napriek tomu, že je vyplnenie dotazníka dobrovoľné, finančná správa verí, že oslovené daňové subjekty budú spolupracovať. Vyplnený dotazník treba podľa Rybanskej zaslať ÚVHS elektronicky ako prílohu všeobecného podania do 28. marca.