Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Finančná správa zverejnila kalendár výmeny komunikačných certifikátov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kalendár je dostupný na portáli finančnej správy v časti Certifikáty e-služieb FS.

Bratislava 21. marca (TASR) - Finančná správa (FS) začala zverejňovať informácie o plánovaných výmenách jej komunikačných certifikátov. Cieľom je zabezpečiť informovanosť verejnosti o nadchádzajúcich výmenách a zvýšiť tak transparentnosť, informoval vo štvrtok vedúci komunikačného oddelenia daniarov Radoslav Kozák.

Pripomenul, že FS využíva na svojich serveroch stovky digitálnych podpisov, tzv. certifikátov pre zabezpečenie šifrovania komunikácie. Tieto slúžia na autentifikáciu a overenie integrity prenášaných dát, čím sa zabraňuje ich zneužitiu.

"V rámci transparentnosti bol implementovaný proces zverejňovania informácií o plánovaných výmenách komunikačných certifikátov. Tento proces je identický s informovaním o zmenách v daňovom kalendári, ktorý je publikovaný na portáli FS," priblížil Kozák. Verejnosť bude podľa neho takto lepšie informovaná o nadchádzajúcej výmene certifikátov a môžu si tiež overiť ich platnosť pri komunikácii so servermi FS.

Kalendár je dostupný na portáli finančnej správy v časti Certifikáty e-služieb FS. Zverejnené sú tam linky na prístup ku kalendáru z iných aplikácií, ako aj z ľubovoľného webového prehliadača. "Kalendár finančná správa priebežne aktualizuje a všetky zmeny sa automaticky prejavia aj v exportovaných (importovaných) kalendároch v aplikáciách a webových stránkach," doplnil Kozák.