Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pôvod predávaného liehu a tabaku sa bude dať overiť cez mobil

iPhone Foto: Slovak Data Systems

Aplikácia sa v týchto dňoch nasadzuje na jednotlivé mobilné platformy.

Bratislava 25. marca (TASR) - Cez mobilný telefón by sme si už čoskoro mohli overiť, či alkohol, alebo cigarety predávané na Slovensku pochádzajú z legálnych zdrojov.

Každé novovyrobené spotrebiteľské balenie liehu, tabaku či tabakového výrobku musí mať na kontrolnej známke QR kód, ktorý v sebe nesie informáciu o tovare, výrobcovi či konkrétnom druhu daného produktu. Finančná správa (FS) SR v týchto dňoch zavádza mobilnú aplikáciu "Superkolky", ktorá umožní tento QR kód naskenovať. Následne zobrazí na displeji mobilného telefónu či tabletu informáciu zo systému finančnej správy, ktorá k danému kódu prislúcha. V prípade, že vzniknú nezrovnalosti medzi zakúpeným tovarom a informáciou zo systému, môže občan na túto skutočnosť okamžite upozorniť finančnú správu prostredníctvom samotnej aplikácie.

"Každý, kto si aplikáciu Superkolky stiahne, stáva sa potenciálnym kontrolórom. Efektom takejto hrozby pre podvodníkov by malo byť zníženie rizika daňových únikov a s tým aj množstva nelegálneho, niekedy až nebezpečného alkoholu a tabaku v obehu," povedala TASR hovorkyňa FS Patrícia Macíková.

Aplikácia sa v týchto dňoch nasadzuje na jednotlivé mobilné platformy. Dostupná bude pre operačné systémy Android, iOS aj Windows phone. Dôvodom pre novú legislatívu v tejto oblasti bola aj potreba nového elektronického systému s dokonalejšími ochrannými prvkami.