Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

G. Brown: Svet pomaly smeruje k ďalšej kríze

Archívna snímka, Gordon Brown. Foto: TASR/AP

Brown povedal, že svet nemá skutočného lídra, a to v kritickom období, keď situácia vo svete je stále zraniteľnejšia.

Londýn 15. septembra (TASR) - Bývalý britský premiér Gordon Brown sa obáva, že svet je na pokraji skĺznutia do novej finančnej krízy. Čo je horšie, vzhľadom na súčasné vzťahy medzi krajinami bude podľa neho problém túto krízu riešiť.

Brown, ktorý bol predsedom britskej vlády práve v čase, keď krach americkej investičnej banky Lehman Brothers odštartoval najväčšiu finančnú krízu vo svete od obdobia Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia, povedal, že svet nemá skutočného lídra, a to v kritickom období, keď situácia vo svete je stále zraniteľnejšia. Najmä rozpad medzinárodnej spolupráce povedie k tomu, že národy nebudú schopné riešiť budúce hrozby. Z tohto dôvodu si svet podľa neho s ďalšou finančnou krízou nedokáže poradiť.

"Mám pocit, že sa pomaly dostávame na pokraj ďalšej krízy," povedal Brown v rozhovore pre britské médiá pri príležitosti 10. výročia krachu banky Lehman Brothers. "Bohužiaľ, súčasný svet nemá lídra a myslím si, že keď príde ďalšia kríza, a ona príde, zistíme, že nemáme fiškálny ani monetárny priestor na manévrovanie či ochotu urobiť potrebné kroky. Najviac znepokojujúce však je, že nám bude chýbať potrebná medzinárodná spolupráca, ktorá je nevyhnutná, ak sa z novej svetovej krízy budeme chcieť dostať," varoval Brown.

Ako uviedol, pred 10 rokmi, keď po krachu Lehman Brothers vypukla svetová finančná kríza, vtedajšiu stratu dôvery na trhoch bolo možné riešiť koordinovanými krokmi medzi jednotlivými vládami a regulačnými úradmi, ktoré si vzájomne dôverovali. "Ale teraz, pri súčasných obchodných vojnách, sporoch za klimatické zmeny a krachu jadrových dohôd tu nie je potrebný duch spolupráce, naopak, sú tu rozdiely a protekcionizmus a obávam sa, že v prípade novej krízy sa namiesto spolupráce začnú krajiny vzájomne obviňovať, kto je za to zodpovedný," dodal Brown.

Čo sa týka záchrany bánk po vypuknutí krízy spred 10 rokov, uznáva, že pre daňových poplatníkov bolo ťažké zvládnuť fakt, že z ich peňazí sa zachraňovali bankári s extrémne vysokými platmi. Aj keď trvá na tom, že záchrana bánk bola nevyhnutná, tresty mali byť podstatne vyššie a niektorí bankári mali skončiť vo väzení.

"Úprimne vám poviem, že tresty za pochybenia neboli adekvátne a niektorí z bankárov mali ísť do väzenia," povedal Brown, ktorý stál na čele britskej vlády v rokoch 2007 až 2010. Ani teraz sa tak viacerí finančníci podľa neho neobávajú, že za zlé kroky skončia za mrežami a mnohé banky budú aj v prípade ďalšej krízy očakávať pomoc od štátu.

Britská vláda s Brownovým názorom nesúhlasí. Ako uviedla hovorkyňa premiérky Theresy Mayovej, Británia výrazne sprísnila systém regulácií, ktorý je v súčasnosti jedným z najtvrdších na svete. Navyše, prijala opatrenia, ktoré zjednodušia riešenie prípadných nových problémov v bankovom sektore.

Prečítajte si aj: