Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

G. Conte dúfa, že Taliansko sa disciplinárnemu konaniu vyhne

Na archívnej snímke taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

V liste, ktorý poslal predstaviteľom členských štátov EÚ ešte pred začatím samitu, Conte uviedol, že rozpočtový deficit Talianska bude tento rok nižší, než prognózuje Európska komisia.

Brusel 21. júna (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte je odhodlaný zabrániť disciplinárnemu konaniu, ktoré Taliansku hrozí v dôsledku rastúceho dlhu. Zároveň však priznal, že situácia je veľmi zložitá.

"Musíme sa tomu vyhnúť," povedal Conte novinárom v piatok, druhý deň samitu Európskej únie. "Je to zložitá situácia, som však presvedčený, že nájdeme pozitívne riešenie," dodal.

V liste, ktorý poslal predstaviteľom členských štátov EÚ ešte pred začatím samitu, Conte uviedol, že rozpočtový deficit Talianska bude tento rok nižší, než prognózuje Európska komisia, zároveň ale mierne vyšší, než k akému sa Rím zaviazal v decembri v rámci dohody s Bruselom. Vďaka nej sa Taliansko vtedy tesne vyhlo disciplinárnemu konaniu.

Zároveň nie je jasné ani to, ako mieni Taliansko riešiť situáciu v budúcom roku, keď sa očakáva rozpočtový deficit aj verejný dlh na ešte vyššej úrovni než v tomto roku. Dôvodom sú štedré výdavkové plány euroskeptickej talianskej vlády.

Podľa talianskeho denníka Corriere della Sera podpredseda vlády Matteo Salvini pohrozil odchodom z vlády, ak nebude môcť uskutočniť plán znižovania daní. Predpokladané škrty by pritom mali dosiahnuť minimálne 10 miliárd eur. Conte uviedol, že počas piatka by mal o situácii v Taliansku rokovať s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, o podrobnostiach, týkajúcich sa talianskych financií, by sa však diskutovať nemalo.

Nie je isté, či Taliansko dokáže takzvanej procedúre nadmerného deficitu zabrániť, keďže jej spustenie oprávňujú údaje za rok 2018 a prognózy EÚ na tento rok. K začatiu procedúry by mohlo dôjsť začiatkom júla, pričom Taliansku hrozí vysoká pokuta a dlhotrvajúci monitoring.