Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Dvojaká kvalita je znovu nekalou obchodnou praktikou

Na archívnej snímke Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Testovanie a doladenie metodiky na testovanie produktov dvojakej kvality by malo byť pripravené už čoskoro.

Bratislava 29. januára (TASR) - Dvojaká kvalita, ktorú ako nekalú obchodnú praktiku koncom minulého roka vypustilo rakúske predsedníctvo z pripravovanej európskej legislatívy, je znova v návrhu. Informovala o tom v utorok na tlačovej konferencii Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, za účasti poslanca Národnej rady SR Jaroslava Pašku (SNS) a generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milana Lapšanského.

"Slovenská národná strana nedopustí, aby sa niektorá z krajín EÚ snažila tento problém zamiesť pod koberec. Proti takýmto snahám budeme bojovať a nedovolíme ich. Vďaka komunikácii s rumunským ministrom poľnohospodárstva, ktoré je od januára predsedníckou krajinou Rady EÚ, našej iniciatíve zaradiť tento bod na včerajšie rokovanie agroministrov a úzkej komunikácii s pani eurokomisárkou Jourovou, sa nám podarilo vrátiť dvojakú kvalitu medzi nekalé obchodné praktiky," spresnila Matečná.

Informovala zároveň, že na pondelkovom (28. 1.) rokovaní s eurokomisárkou Věrou Jourovou diskutovala o stave prípravy legislatívy týkajúcej sa postihovania dvojakej kvality aj o postupe komisie. Testovanie a doladenie metodiky na testovanie produktov dvojakej kvality by malo byť pripravené už "čoskoro".

Prvé oficiálne výsledky testov Spoločného výskumného centra Európskej komisie (EK) by mali podľa Matečnej byť známe do konca tohto štvrťroku. Následne budú môcť začať vykonávať testy všetky členské krajiny. Slovenský agrorezort proti výrobcom dvojakej kvality tvrdo zakročí.

"SNS bude, na rozdiel od iných strán, bojovať v Európskom parlamente v prvom rade a predovšetkým za práva Slovákov. Tvrdo odmietame, aby bolo Slovensko potravinovým smetiskom Únie, aby si tu z nás robili nadnárodné koncerny "klondajk" a predávali tu nekvalitnejšie produkty dokonca za vyššie ceny ako na Západe. Slovenský spotrebiteľ má rovnaké práva na spoločnom európskom trhu, ako nemecký či rakúsky," priblížil Paška.

Matečná upozornila, že nie všetky strany však zastupujú záujmy slovenského spotrebiteľa. To, že dvojaká kvalita neexistuje, tvrdí napríklad opozičná strana SaS, ktorá najprv obvinila slovenské orgány zo zmanipulovania testov dvojakej kvality. Potom označila angažovanie sa Slovenska v boji proti dvojakej kvalite za "nevhodné" a nakoniec pomenovala boj SNS proti dvojakej kvalite za "poškodzujúci tržby obchodníkov".

"Apelujem na všetkých Slovákov, aby prišli v eurovoľbách voliť. Ak totiž nechajú obhajovať záujmy slovenských spotrebiteľov lobistami obchodníkov a nadnárodných koncernov zo SaS či KDH, Slováci sa nedomôžu rovnakých práv, ktoré nám právom patria," zdôraznila Matečná.



"Dôvera spotrebiteľov je pre značkových výrobcov to najdôležitejšie. A preto sa snažia prinášať výrobky zodpovedajúce ich očakávaniam. Do poznania očakávaní a inovácií produktov investujú značkoví výrobcovia približne toľko, koľko na vedu a výskum vydávajú Španielsko a Holandsko spoločne," uviedol v reakcii na Matečnú Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV).

Značkoví výrobcovia si podľa neho želajú, aby platili jasné pravidlá pre všetkých a preto sami očakávajú jasné vyjadrenie Spoločného výskumného centra EÚ.

"Z pohľadu nastavenia pravidiel potrebujeme jasne vedieť, čo sú to 'zásadné rozdiely', ktoré majú byť v rozpore s pravidlami. Nemôžeme totiž spolu so špinavou vodou z vaničky vyliať aj dieťa, teda aby zastavenie spomínaného fenoménu neobmedzilo napríklad reformuláciu s cieľom znižovania energetickej hodnoty produktov, postupné uvádzanie inovácií, rešpektovanie národných regulácií a využívanie lokálnych zdrojov," dodal Tuchscher.