Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Matečná: Spúšťame tri nové výzvy pre mestá a obce

Poľnohospodárstvo je odvetvím, ktoré má veľkú šancu poskytnúť prácu nekvalifikovaným a dlhodobo nezamestnaným ľuďom na Slovensku. Skonštatovala to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (na snímke) počas návštevy Farmy Kissová v Šarovciach v okrese Levice 22. septembra 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výzvy sú pre základné a stredné školy a na podporu cyklotrás, v celkovej výške takmer 160 miliónov eur.

Bratislava 21. decembra (TASR/Tablet.TV) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spúšťa ďalšie výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), a to pre základné a stredné školy a na podporu cyklotrás, v celkovej výške takmer 160 miliónov eur. Informovala o tom dnes šéfka MPRV Gabriela Matečná, za účasti výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milana Mušku a generálneho riaditeľa sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV Mareka Mitošinku.

"Týmto dňom by sme chceli spustiť tri nové výzvy, z toho dve pôjdu dvojkolovým systémom, v objeme 158,4 milióna eur. Pôjde o nemotorovú dopravu - tzv. cyklodopravu," priblížila Matečná (nominantka SNS). Ďalšia výzva pôjde podľa nej na podporu základných škôl a tretia výzva na podporu stredných škôl.




Ide podľa jej informácií o podporu budovania a zlepšenia technického vybavenia školských knižníc, jazykových a odborných učební za 35,6 milióna eur, ďalej o podporu zvýšenia počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní za 98,8 milióna eur a o podporu zvýšenia atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej, najmä cyklistickej dopravy, za 24 miliónov eur.

"ZMOS víta zrýchlenie procesov implementácie Integrovaného regionálneho operačného programu. Kým v lete tohto roku sa čerpanie v rámci IROP javilo ako ohrozené, spustených je už šesť výziev na čerpanie finančných prostriedkov pre regióny," poznamenal Muška.

MPRV od začiatku novembra vyhlásilo výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl za 79,8 milióna eur, na zlepšenie dostupnosti k medzinárodnej cestnej sieti TEN-T a cestám 1. triedy s dôrazom na rozvoj multimodálneho dopravného systému za 144,9 milióna eur a zvyšovanie atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy za 33,1 milióna eur. Celkom ide o viac ako 416 miliónov eur.

"Integrovaný regionálny operačný program 2014 až 2020 bol príkladom toho, ako Slovensko nečerpalo prostriedky. Z tohto operačného programu bolo donedávna vyčerpané len necelé 1 % prostriedkov," povedala 30. novembra 2016 Matečná. Celkový objem prostriedkov v IROP podľa jej informácií predstavuje 2,1 miliardy eur.