Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Matečná: O jednotnú platbu na plochu požiadalo vyše 18.300 farmárov

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Na tento účel sa podľa nej vypláca okolo 450 miliónov eur.

Bratislava 16. mája (TASR) - Do 15. mája požiadali o platby na plochu farmári obhospodarujúci 99,6 % pôdy. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). Na tento účel sa podľa nej vypláca okolo 450 miliónov eur.

"Pätnásty máj je hraničný termín, dokedy žiadatelia o jednotnú platbu na plochu podávajú žiadosti na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Je to objem, ktorý každoročne PPA vypláca našim žiadateľom, ktorých je v systéme asi 19.000 každý rok," priblížila.



Minulý rok podľa nej bola povinnosť členskej krajiny EÚ mať 70 % žiadostí o platbu na plochu v digitálnej forme. "Mali sme vtedy, priznávam, technické problémy. Tento rok však musím s radosťou konštatovať, že 15. mája skončil a my máme skoro 99,6 % plôch pokrytých žiadosťami. Farmári ich podávali digitálne. Musím povedať, že žiadostí prišlo k dnešnému dňu 18.333, čiže skoro taký počet žiadostí ako minulý rok," informovala šéfka MPRV. Žiadatelia majú podľa nej ešte možnosť podávať žiadosti počas 25 dní, ale už so sankciou.