Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

G. Matečná varuje ovocinárov a vinohradníkov pred piatkovým mrazom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasná situácia s chladným počasím je slov šéfky agrorezortu Gabriely Matečnej (nominantka SNS) vážna. Prudké ochladenie zastihlo SR aj približne pred rokom.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Ovocinári a vinohradníci by sa mali pripraviť na mrazivé počasie, ktoré asi Slovensko zasiahne 21. apríla. Uviedla to dnes po rokovaní vlády šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Súčasná situácia s chladným počasím je podľa jej slov "vážna". "Očakávame, že najsilnejšie mrazy budú v piatok. Apelujeme preto na ovocinárov a vinohradníkov, aby na to pripravili svoje pozemky a polia. Mali by urobiť príslušné opatrenia na to, aby im plodiny nevymrzli," podčiarkla agroministerka.

Prudké ochladenie zastihlo SR aj približne pred rokom. Matečná na brífingu v ovocných sadoch v Dunajskej Lužnej 3. mája 2016 informovala, že "odhaduje sa, že (mrazmi) bolo poškodených až 70 % pestovateľských plôch, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje škody na produkcii za asi 35 miliónov eur". "U vinárov a vinohradníkov sú škody takisto veľké, odhaduje sa ich poškodenie na 30 až 50 %, v niektorých lokalitách až na 60 %. Mladé vinohrady, nedávno vysadené, sú na tom mimoriadne zle, pretože je potrebné opäť vysadiť nové štepy," priblížila šéfka MPRV v máji 2016.


Ovocinári sa najbližšie noci nevyspia, budú ochraňovať úrodu



Ovocinári na Slovensku najbližšie dve noci nebudú spať, budú ochraňovať úrodu. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"V našich sadoch by malo počas najbližších dvoch nocí pracovať 800 až 1000 ľudí. Na ochranu sľubne vyzerajúcej úrody po prvý raz použijú ovocinári aj novinku – umelo vytvorenú hmlu. Parafínovými sviecami niekde začali zvyšovať teplotu už počas uplynulej noci z nedele na pondelok," priblížila.

Pre blížiace sa citeľné ochladenie začali podľa nej niektorí ovocinári kúriť v sadoch už na konci veľkonočných sviatkov. "Prvú noc zvyšovali teplotu malými parafínovými sviecami s tretinovou výkonnosťou. Príchod arktického vzduchu im však momentálne neumožňuje, aby v boji s mrazmi používali vrtuľníky," informovala.

Pestovatelia tak musia podľa Holéciovej hľadať všetky možné spôsoby ako "zohriať" sady. Pre tento rok je novinkou, že používajú tzv. vyvíjač hmly. Do špeciálneho zariadenia pridávajú potravinársko-kozmetický glycerín, z ktorého sa pod vysokou teplotou vytvorí mrak, para. Nad sadom sa dokáže vznášať tri až štyri hodiny. "S jedným takýmto zariadením vieme ochrániť aj 20-hektárovú rozlohu sadu. Presúvame ho pomedzi stromy a vytvárame hmlu," povedal predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

V kombinácii so zohrievaním sadov prostredníctvom parafínových sviec tak podľa hovorkyne dosiahnu pestovatelia oveľa účinnejšiu ochranu, pretože studený vzduch neprepadá cez hmlu nadol na stromy. Zároveň sa vzduch zohrieva aj prostredníctvom sviec pri kmeňoch stromov.

Ochraňovať úrodu budú podľa Holéciovej ovocinári aj prostredníctvom protimrazovej kvapôčkovej závlahy. Na stromy nastriekajú vodu, ktorá obalí rozvíjajúci sa kvet do ľadu. Pri stálom prísune vody bude v kvete nulová teplota. Táto technológia je však veľmi náročná na spotrebu vody. Za niekoľko nocí protimrazovej ochrany vedia ovocinári spotrebovať toľko vody, čo minú počas celého roka pri kvapkovej závlahe.

Ovocinári podľa nej zatiaľ o žiadnych stratách nehovoria. "Sústredíme sa na ochranu svojej úrody, pretože pred sebou máme niekoľko veľmi riskantných nocí. Urobíme čokoľvek, aby sme ochránili sľubne vyzerajúcu úrodu," dodal Varga.

Holéciová pripomenula, že pre vlaňajšie aprílové mrazy slovenskí ovocinári dopestovali len 24.000 ton všetkého ovocia. Pritom v bežnom roku im stromy dajú aj 55.000 až 60.000 ton. Celkové straty všetkých ovocinárov v SR sa vyšplhali na 17 miliónov eur. "V sume sú započítané priame straty, nepriame straty z titulu nižšej úrody a vysoké prevádzkové náklady na protimrazovú ochranu," dodala hovorkyňa SPPK.