Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Gabriela Matečná: Pozemkový fond nie je nefunkčný

Na archívnej snímke Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Kritika opozície je podľa G. Matečnej neoprávnená.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) nie je nefunkčný. Uviedla to podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na kritiku opozície v uplynulom období o nefunkčnosti Rady SPF. Kritika opozície podľa nej je neoprávnená.

"Absolútne nesúhlasím s týmto názorom (opozície-pozn. TASR). Rada fondu zvykne mať v lete prázdniny, zasadá desaťkrát, zvyčajne jedenásťkrát. Tento rok zasadala jedenásťkrát, zasadala aj v júli, aj v auguste, takže nič nie je znefunkčnené. Členov rady fondu vymenujeme v dohľadnej dobe," priblížila. Procesy na SPF podľa jej slov "fungujú excelentne".

"Bolo potrebné dohodnúť a menovať (do orgánov SPF-pozn.TASR) takých ľudí, ktorí sa vyznajú v problematike. Nie je to jednoduché, pretože pozemkové právo nie je jednoduchá problematika a dohoda koalície musela v tomto byť," povedala.

Rada SPF podľa nej materiály, ktoré má schvaľovať, dostáva v elektronickej forme. "Rozhodovanie SPF nemôže byť čudné, pretože procesy sú nastavené tak, že ak príde nejaká žiadosť na SPF, tak sa spracováva v poradí, v akom príde. Je tam centrálna podateľňa už veľmi dávno. Rada má síce len odporúčacie stanovisko, ale každý jeden prevod či reštitučný nárok ide cez radu fondu niekoľkými stupňami," dodala.