Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Sebestačnosť vo výrobe cukru si SR musí zachovať

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa jej vyjadrenia Slovensko dokáže pokryť domácu spotrebu cukru vlastnou produkciou, čo vzhľadom na situáciu v iných krajinách nie je samozrejmosťou.

Brusel 19. novembra (TASR) - Klesajúce ceny cukru a jeho dovoz z krajín mimo Európskej únie (EÚ) ohrozujú aj sebestačnosť Slovenska, ako i pestovateľov cukrovej repy na Slovensku. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Matečná v správe pre médiá upozornila, že ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ rokovali aj o situácii na trhu s cukrom. Spresnila, že Slovensko si musí sebestačnosť vo výrobe cukru zachovať, lebo ide o "strategickú surovinu", a v tejto súvislosti požiadala Európsku komisiu, aby zasiahla na úrovni Svetovej obchodnej organizácie (WTO) voči niektorým veľkým producentom cukru, napríklad voči Indii.

"Je nevyhnutné, aby sme sebestačnosť slovenského a európskeho trhu aktívne chránili voči poskytovaniu exportných podpôr, ktoré sú v rozpore s pravidlami WTO a deformujú trh s cukrom. Nadmerná produkcia cukru na export v týchto krajinách okrem toho spôsobuje vážne environmentálne problémy," skonštatovala Matečná.

Podľa jej vyjadrenia Slovensko dokáže pokryť domácu spotrebu cukru vlastnou produkciou, čo vzhľadom na situáciu v iných krajinách nie je samozrejmosťou.

Ministerka pripomenula, že európsky cukrovarnícky sektor sa dlhodobo nevie vyrovnať s aktuálnou prebytkovou situáciou a nízkymi cenami cukru vo svete a v EÚ. Cena cukru klesá od zrušenia kvót v októbri 2017 a dlhodobo je pod hranicou referenčného prahu 404 eur za tonu. Nízke ceny cukru a od nich odvíjajúce sa nákupné ceny cukrovej repy môžu odradiť pestovateľov od pestovania cukrovej repy, čo ohrozí zachovanie produkcie repného cukru vo viacerých členských štátoch EÚ. Na Slovensku je v súčasnosti 195 pestovateľov cukrovej repy, priemerná výmera je 100 hektárov.

Produkcia cukrovej repy na cukor v EÚ v hospodárskom roku 2017/2018, naopak, stúpla na 142 miliónov ton. Je to najviac za posledných 15 rokov. Vyrobenej z nej bolo 21,1 milióna ton cukru, medziročne o 26 % viac.

Nadmerná produkcia cukru vytvára tlak na svetové ceny, ktoré klesli z 540 eur/tona v októbri 2016 na 274 eur/tona v auguste 2018, a teda na najnižšiu úroveň za 11 rokov.

Svetová cena cukru sa v lete hýbala okolo 284 eur/tona. Predpokladá sa, že produkcia cukru v EÚ v aktuálnom hospodárskom roku 2018/2019 poklesne o 1,9 milióna ton. Ceny cukru v Únii však aj napriek tomu zostanú nízke práve v dôsledku veľkých svetových zásob.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)