Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: G. Matečná: Slovensko je malá krajina s veľkými vínami

Na snímke sprava podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a generálny riaditeľ medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) Jean-Marie Aurand počas prezentácie o úspechoch a výzvach slovenského vinohradníctva a vinárstva vo svetovom kontexte, 12. júna 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Marko Erd

Pôdno-klimatické a regionálne podmienky podľa nej predurčujú Slovensko na produkciu kvalitných vín.

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovensko je malá krajina s veľkými vínami. Uviedla to na brífingu v Národnom salóne vín SR v Bratislave podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) za prítomnosti generálneho riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) Jean-Marie Auranda, ktorý je v dňoch 12. až 14. júna na návšteve Slovenska.

"Vinársky sektor je segment, ktorý rada propagujem všade v zahraničí. Musím povedať, že keby všetky segmenty poľnohospodárstva boli také úspešné, ako sú naši vinohradníci a vinári, ktorí zo svetových súťaží priniesli už 480 medailí," priblížila.

Pôdno-klimatické a regionálne podmienky podľa nej predurčujú Slovensko na produkciu kvalitných vín. "Slovensko sa stáva známym hráčom na svetovom trhu práve svojou kvalitou nielen bielych, ale už aj červených vín," poznamenala.



"Vaša krajina dorába veľmi kvalitné vína, pretože vaši vinári a vinohradníci dokázali vďaka know-how zúročiť pôdne a ďalšie klimatické danosti vašich vinárskych oblastí," doplnil Aurand. Slovenská produkcia vína má podľa neho na čom budovať. "Sú to tisíce rokov, ktoré uplynuli, odkedy vinohradníctvo vzniklo na území Slovenska. Vaše vinohradníctvo sa môže oprieť o fantastické danosti konkrétnej oblasti, ako aj o zručnosti vinárov a vinohradníkov," dodal generálny riaditeľ OIV.