Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: SR pri poľskom mäse robí, čo je v jej silách

Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa slov ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR J. Bíreša budú veterinári nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti uplatňovať zvýšenú kontrolu na poľské potraviny.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovenská republika pri rizikovom poľskom mäse robí všetko, čo je v jej silách. Uviedla to po utorkovom rokovaní mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS).

"SR robí, čo je v jej silách. Dokonca sme boli tí, ktorí sme po 12 hodinách bez toho, aby kauza bola oznámená v európskom systéme varovania, požiadali poľskú stranu, aby tak urobila a aby prevádzky, kde sa mäso z inkriminovaného bitúnku dostalo, boli nahlásené. Robíme všetky typy kontrol, kontroly na cestách či kontroly v zariadeniach. Robíme aj laboratórne vyšetrenia," priblížila.

Podľa slov ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša budú veterinári nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti uplatňovať zvýšenú kontrolu na poľské potraviny. Predaju rizikových potravín, najmä v prihraničných oblastiach, podľa neho pomáha aj ambulantný predaj potravín v obciach, ktorý starostovia obcí nenahlasujú veterinárnej správe. "Je minimálne nahlasovanie ambulantných predajov," podčiarkol. Starostovia tak podľa neho nenahlasovaním predajov preberajú na seba zodpovednosť aj riziká.

Podľa opozičnej poslankyne NR SR Anny Zemanovej (SaS) sa v súčasnosti už realizujú v kauze poľského mäsa intenzívne opatrenia. "Treba sa však pýtať, či sú dostatočné, či nemohli byť vykonané razantnejšie kroky. Nedostala som na výbore odpoveď na to, prečo nemohol byť pozastavený dovoz poľského hovädzieho mäsa až do vyšetrenia rozsahu kauzy. My do dnešného dňa nevieme, či sa rizikové mäso týkalo len jedného bitúnku, či sa nekalé praktiky na bitúnku nerealizovali aj predtým, či objem mäsa nebol teda oveľa väčší, ako sa doteraz deklarovalo," podčiarkla opozičná poslankyňa.

"S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o kriminálnu činnosť poľského bitúnku a naň naviazaných dodávateľov. Podľa pravidiel jednotného trhu EÚ však zastaviť pohyb všetkého mäsa z Poľska nie je možné," dodal vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko. Inšpekčná misia z Bruselu, ktorá prešetruje kauzu rizikového mäsa v Poľsku, by podľa neho mala mať výsledky 8. februára.