Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

G. OSBORNE: Britská ekonomika je dosť silná na zvládnutie situácie

Britský minister financií George Osborne Foto: TASR/AP

Britský minister financií George Osborne sa snaží zmierniť nervozitu trhov po nečakanom rozhodnutí Britov, ktorí v minulotýždňovom referende odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie.

Londýn 27. júna (TASR) - Britský minister financií George Osborne sa snaží zmierniť nervozitu trhov po nečakanom rozhodnutí Britov, ktorí v minulotýždňovom referende odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP.

Vo svojom prvom prejave po tom, ako britskí voliči vo štvrtok (23.6.) tesne podporili odchod krajiny z EÚ, sa Osborne pokúsil upokojiť investorov, ktorí sa začali obávať dôsledkov tohto kroku. Zdôraznil, že britská ekonomika je dostatočne silná, aby čelila reakcii zo zahraničia a je aj v omnoho lepšej pozícii, než v roku 2008, keď vypukla finančná kríza.

"To, čo nás v nasledujúcich dňoch čaká, určite nebude jednoduchá záležitosť, avšak na akýkoľvek vývoj sme dobre pripravení," vyhlásil Osborne. Ako dodal, počas víkendu diskutoval o ďalších krokoch s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneym, ďalšími ministrami financií, ako aj predstaviteľmi medzinárodných organizácií.

Ako sa ukázalo, jeho vyjadrenia mali čiastočný úspech. Kurz libry, ktorý spočiatku klesol oproti doláru o 2 %, už na začiatku Osbornovho prejavu zaznamenal rast o 0,5 %.

Priemyselníci: vláda by mala urobiť všetko pre zachovanie bezcolného a bezbariérového prístupu na jednotný trh Európskej únie

Britská vláda by mala čo najrýchlejšie konať s cieľom minimalizovať súčasné neistoty, ktoré vyplynuli z hlasovania Britov za odchod z Európskej únie. Tie ovplyvňujú investičné rozhodnutia a spomaľujú tvorbu pracovných miest. Uviedla to predsedníčka Konfederácie britského priemyslu (CBI) Carolyn Fairbairnová. Informoval o tom portál RTTNews.

Podľa Fairbairnovej "to, čo Británia teraz potrebuje, je plán". Dodala, že CBI žiada premiéra, ministra financií a ďalších, aby predstavili hlavné priority, ktoré zmiernia súčasnú neistotu a podporia investície.

"V prvej fáze sa musí čo najskôr vytvoriť silné, pokojné a rozhodné vedenie," povedala Fairbairnová, ktorá zároveň dodala, že podnikatelia vítajú rozhodnutie odložiť aktivovanie článku 50 Zmluvy o Európskej únii. Ten rieši vystúpenie z EÚ. Odklad by podľa nej dal Britom a tamojšiemu priemyslu priestor na nadýchnutie sa.

Následne bude potrebné dohodnúť sa na princípoch, ktoré vytvoria základ pre nové vzťahy s Európskou úniou a zvyškom sveta. "(Britská) vláda by mala urobiť všetko pre zachovanie bezcolného a bezbariérového prístupu na jednotný trh Európskej únie," uviedla šéfka CBI.