Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Americký miliardár investuje 500 miliónov USD na pomoc utečencom

George Soros Foto: TASR/AP Photo

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyhlásil, že UNHCR podporuje Sorosov záväzok.

New York 20. septembra (TASR) - Americký miliardár George Soros, vlastník rodinného investičného fondu Soros Fund Management, sľúbil, že investuje 500 miliónov USD (447,83 milióna eur) do programov na pomoc utečencom na celom svete. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Soros vo svojom vyhlásení dnes uviedol, že fond investuje do tzv. startupov, do firiem, ktoré si utečenci buď založia, alebo v nich nájdu prácu, a tiež do štartovacích výhod so sociálnym vplyvom.

Vlastníkom investícií budú Sorosove neziskové organizácie a zisk sa použije na financovanie programov nadácie Open Society Foundations, vrátane programov na pomoc migrantom a utečencom.

Soros plánuje spolupracovať so svetovými organizáciami, ako je Úrad vysokého komisára pre utečencov Organizácie Spojených národov (UNHCR) a ďalšími na vytvorení vhodných investičných princípov.

Podľa UNHCR na celom svete bolo násilne odsunutých 65,3 milióna ľudí, z toho utečencov je 21,3 milióna a 10 miliónov ľudí je bez štátnej príslušnosti.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyhlásil, že UNHCR podporuje Sorosov záväzok. Utečenci podľa neho potrebujú prístup k financiám aj právnym službám, vzdelaniu a zamestnaniu.