Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G20: Odchod Británie z EÚ by znamenal šok pre svetovú ekonomiku

Ministri financií a centrálni bankári 20 najväčších svetových ekonomík (G20) počas schôdzky v Šanghaji Foto: TASR/AP

Referendum o zotrvaní Británie v EÚ sa uskutoční 23. júna.

Šanghaj 27. februára (TASR) - Ministri financií a centrálni bankári 20 najväčších svetových ekonomík (G20) varovali, že prípadný odchod Británie z Európskej únie by znamenal "šok" pre svetovú ekonomiku. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Vyhlásenie ministrov k takzvanému brexitu je súčasťou záverečného komuniké, ktoré zverejnili na záver dvojdňovej schôdzky G20 v Šanghaji. Ako pre BBC povedal britský minister financií George Osborne, "táto otázka bola braná skutočne veľmi vážne". Nigel Farage z euroskeptickej strany UKIP ale oponuje, že vyhlásenie G20 je len "vzájomnou kamarátskou pomocou" a na rozhodovanie sa britských voličov nebude mať výraznejší vplyv. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ sa uskutoční 23. júna.

Zástupcovia Británie, USA, Číny a šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová rokovali v Šanghaji o kľúčových problémoch, ktorým svetová ekonomika čelí. Ako uviedol Osborne, za jedno z globálnych rizík považujú aj otázku odchodu Británie z EÚ, čo sa nakoniec uvádza aj v záverečnom komuniké. "Finančníci z najväčších svetových ekonomík sa jednomyseľne zhodli, že odchod Británie z EÚ bude pre svetovú ekonomiku šokom," povedal Osborne a dodal, že ak by to bol šok pre svetovú ekonomiku, čo by to potom znamenalo pre ekonomiku Británie.

Osborne zároveň odmietol tvrdenia, že zmienku o brexite do komuniké sám presadil. Podľa ostatných zástupcov krajín G20 to však bol práve britský minister, ktorý trval na zapracovaní zmienky o rizikách brexitu pre svetovú ekonomiku. Agentúra Reuters informovala, že podľa zástupcov G20 v pôvodnom návrhu komuniké riziko brexitu zmieňované nebolo, do záverečného komuniké sa dostalo až po nátlaku Británie.