Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

G20 podporí globálný obchod, ktorý naráža na protekcionizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V spoločnom vyhlásení ministri skonštatovali, že globálna ekonomika sa síce ďalej zotavuje, ale tempo jej rastu je slabé, a ani zďaleka nedosahuje želanú úroveň.

Šanghaj 10. júla (TASR) - Ministri obchodu 20 najväčších svetových ekonomík, skupiny G20, dnes na záver dvojdňového stretnutia v Šanghaji vyzvali svoje vlády, aby sa vyhli protekcionizmu a dohodli sa na redukcii nákladov, zlepšení spolupráce a zvýšení financovania obchodu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Ministri sa dohodli na spoločnej stratégii s cieľom naštartovať spomaľujúci globálny obchod. Schválili zoznam základných princípov na podporu obchodu i politiku globálnych investícií. Vyzvali vlády, aby sa vyhli protekcionizmu a zaviedli "nediskriminačné, transparentné a predvídateľné podmienky pre investície".

Čínsky minister obchodu Kao Chu-čcheng zároveň upozornil, že svetová ekonomika stojí pred náročnou úlohou a potrebuje nájsť spôsob oživiť svoj slabý rast.

V spoločnom vyhlásení ministri skonštatovali, že globálna ekonomika sa síce ďalej zotavuje, ale tempo jej rastu je slabé, a ani zďaleka nedosahuje želanú úroveň. Zhodli sa na tom, že je potrebné prijať opatrenia na dosiahnutie stabilného a udržateľného rastu globálnej ekonomiky a jej prosperity.

Ministri vyjadrili obavy najmä z protekcionizmu a reštrikcií, ktorými štáty chránia svoje trhy. Tieto obavy ešte zvýšilo rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie. A nevyhli sa momentálne najpálčivejšej téme, ktorou je záplava lacnej čínskej ocele na svetových trhoch. Predovšetkým USA a Británia obviňujú čínske firmy, že dampingovými cenami vytláčajú konkurentov z trhu. USA preto zvýšili clo na dovoz čínskej ocele, zatiaľ čo Peking sa bráni proti obvineniam a tvrdí, že nerobí nič zlé.

Ministri v Šanghaji preto diskutovali aj o nadmernej výrobnej kapacite v oceliarskom sektore, ale niektorí z nich nesúhlasili s prijatím špecifických záväzkov, ktoré by viedli k vyriešeniu tohto problému. Uviedol to zdroj z rokovaní, ktorý nechcel byť menovaný.

Svetová obchodná organizácia (KTO) v júni vyzvala štáty G20, aby zrušili opatrenia, ktoré bránia obchodnej výmene. Upozornila, že od roku 2008, teda od vypuknutia globálnej krízy bolo na celom svete zavedených 1583 opatrení na ochranu vnútorných trhov. A hoci sa kríza už dávno skončila, štáty do dnešného dňa zrušili len 387 z nich. A zároveň vytvárajú nové obchodné bariéry.

Svetová banka zase minulý mesiac zhoršila odhad rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 2,4 % z 2,9 %, ktoré očakávala ešte v januári.