Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Členovia G20 prijmú opatrenia na udržanie globálnej konjunktúry

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 sa v záverečnom dokumente zasadnutia vydanom zaviazali prijať rozhodné opatrenia.

Ankara 6. septembra (TASR) - Predstavitelia rozhodujúcich priemyselných a rozvojových krajín, ktoré tvoria skupinu G20, na dvojdňovom rokovaní v tureckej Ankare nepodľahli panike v súvislosti s oslabením rastu čínskej ekonomiky a turbulenciami na svetových akciových burzách. Informuje o tom agentúra DPA.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 sa v záverečnom dokumente svojho dvojdňového zasadnutia vydanom v sobotu (5.9.) podvečer zaviazali "prijať rozhodné opatrenia", aby sa hospodárske zotavovanie udržalo v správnom kurze.

Globálny hospodársky rast síce zaostáva za očakávaniami, ale k tomu sa konštatovalo: "Sme si istí, že zotavovanie svetovej ekonomiky dosiahne väčšiu rýchlosť".

Situáciu za zvládnuteľnú pokladá aj nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble i prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Schäuble sa vyjadril, že "určité oslabenie" rastu globálnej ekonomiky nie je dôvodom, aby "sa teraz veci posudzovali veľmi nervózne". Weidmann dodal, že nie je nijaký dôvod, aby sa situácia "robustnej" nemeckej ekonomiky videla čierna.

Po dlhých rokoch extrémne lacných peňazí smerujú hlavné ekonomické veľmoci k záveru politiky nízkych úrokov. "Berieme na vedomie, že v súlade so zlepšenými hospodárskymi vyhliadkami bude v niektorých priemyselných krajinách pravdepodobnejšia prísnejšia peňažná politika," uvádza sa v komuniké.

V dokumente sa zdôrazňuje, že samotná peňažná politika nemôže zabezpečovať vyrovnaný rast národných hospodárstiev.

Oslabenie konjunktúry čínskej ekonomiky, druhej najsilnejšej na svete, sa stalo hlavnou témou ankarského stretnutia ministrov financií a guvernérov G20.

Weidmann uviedol, že v Číne sa už dlhší čas pozoruje úsilie o jej vyváženejší hospodársky rast. Súčasný prepad čínskych burzových indexov nie je nič iné len korektúra ich predchádzajúceho neopodstatneného búrlivého rastu. Silný pokles čínskych akcií by mal mať na globálnu ekonomiku iba ohraničený vplyv.

Hrubý domáci produkt Číny by mal dosiahnuť v tomto roku medziročný prírastok 6,5 až 7 %.

Podľa ministra Schäubleho sa Čína blíži k svojmu cieľu, aby sa jej mena, jüan, dostala do menového koša Medzinárodného menového fondu (MMF). Tým by sa jüan stal svetovou rezervnou menou. "Veci ešte tak ďaleko nedošli, predpoklady na to sa ešte nevytvorili, ale ide sa správnym smerom," podotkol minister.

Sprísnenia úrokovej politiky v priemyselných krajinách sa obávajú najmä najväčšie rozvojové krajiny ako napríklad Brazília. Po ich zvýšení dôjde k veľkému úniku kapitálu z rozvojového sveta, lebo ukladanie peňazí v najväčších ekonomikách sa stane pre investorov príťažlivejšie.