Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Vypovedaním zmluvy o Gabčíkove nemôže štát stratiť

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Kačena
Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda vlády vyčíslil, že pri podiele 35 % z výnosov Gabčíkova dostali SE s talianskou spoločnosťou Enel ako väčšinovým akcionárom za osem rokov prevádzky už 340 miliónov eur.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Na vypovedaní zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenským elektrárňam (SE) nemôže štát stratiť. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Predseda vlády vyčíslil, že pri podiele 35 % z výnosov Gabčíkova dostali SE s talianskou spoločnosťou Enel ako väčšinovým akcionárom za osem rokov prevádzky už 340 miliónov eur. Zmluva je pritom uzatvorená na 30 rokov. "My sme v pozícii výhra – výhra. Nemáme čo stratiť, môžeme len získať," zdôraznil.

Zároveň zopakoval, že pri porušeniach dohôd, ktoré tam boli, by Slovensku nemali hroziť žiadne náhrady škôd alebo prepadnutých ziskov. "Ja som úplne komfortný s týmto rozhodnutím," povedal Fico. Aj v prípade Gabčíkova sa vláda podľa jeho slov usiluje vyrovnať s privatizáciou, podobne ako pri bratislavskom letisku, Transpetrole či matke Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). "Snažíme sa, aby štát mal väčší vplyv v strategických podnikoch," konštatoval.

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) v relácii pripomenul, že jedným z dôvodov vypovedania zmluvy Slovenským elektrárňam bolo zatajovanie informácií. Štát podľa neho nevie, či zvyšných 65 % zisku z Gabčíkova, ktoré mu Enel vypláca, je korektných. "Oni nám dodnes nechceli ukázať žiadne čísla," uviedol s tým, že sa dohodli na audite nadnárodnej spoločnosti.

"Len za rok 2010 došlo k zisteniu, že SE, teda Enel, oklamal štát a zatajil tržby asi na úrovni 800.000 eur. Koľko tam musí byť toho zahmlievania, keď ich dvorný audítor povedal, že 800.000 je rozdiel?" pýtal sa.

Žiga ďalej upozornil, že Enel odďaľuje generálne opravy turbín, ktorých dvadsaťročná životnosť uplynula v roku 2012. Oprava každej z ôsmich turbín stojí podľa neho asi 10 miliónov eur. "V roku 2006 podpísali zmluvu na 30 rokov. Keď oni začnú robiť opravy v roku 2016 až 2017, 20 rokov životnosti turbín bude v roku 2036 až 2037, keď to budú musieť vrátiť štátu. Čiže oni vydrancujú tieto turbíny a potom to vrátia štátu, aby robil generálne opravy za vlastné," domnieva sa šéf envirorezortu.

MONITOR: P. Žiga: Vo veci VEG budú nasledovať ďalšie právne kroky

Bratislava 14. decembra (TASR) – Odstúpenie od zmluvy so Slovenskými elektrárňami (SE) o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) je len prvým z právnych krokov štátu. Vo veci VEG budú však nasledovať ďalšie právne kroky. Uviedol to dnes v televíznej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister životného prostredia SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Vláda SR 5. novembra 2014 rokovala o materiáli, ktorým poverila Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, aby vykonalo vo veci VEG súbor právnych krokov. Ten sa začal vypovedaním zmluvy a prídu ďalšie právne kroky. Do 10. marca 2015 sa udejú určite. Tento prvý právny krok, ktorý sme urobili, znamená, že 10. marca určite prejde VEG pod gesciu Vodohospodárskej výstavby," priblížil.

Zdôraznil, že v tejto chvíli nemôže hovoriť o všetkých zámeroch a krokoch, ktoré štát uskutoční. "Sme však 100-% presvedčení o tom, že kroky, ktoré máme pripravené, budú znamenať vypovedanie zmluvy, ktoré už nastalo a že nebude za VEG žiadne odškodné," dodal Žiga.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a exminister hospodárstva Juraj Miškov v diskusii označil Žigu "za agenta talianskej spoločnosti Enel". "Pán minister Žiga touto výpoveďou pomohol Enel-u zbaviť sa povinnosti vykonať generálnu opravu turbín na VEG. Táto oprava by podľa mojich informácií mala stáť SE približne 80 miliónov eur, teda po 10 miliónoch eur na každej z ôsmich turbín," spresnil.

Po vypovedaní zmluvy o VEG podľa Miškova bude tak musieť náklady na túto generálnu opravu turbín znášať štát, teda daňoví poplatníci a nie súkromná firma. "SE doteraz prevádzkovali VEG 9 rokov na turbínach, ktoré by mali byť opravené na ich náklady. Výpoveďou bola však Slovenským elektrárňam povinnosť generálnej opravy odňatá a bola prenesená na plecia ľudí. Budeme to teda platiť zo štátneho rozpočtu. Ďalším problémom je, že takýmto spôsobom minister Žiga 'prihral' Enel-u ďalších 100 miliónov eur, ktoré bude môcť Enel automaticky požadovať (za spôsob ukončenia zmluvy, pozn. TASR)," myslí si Miškov.

"Ak to spočítam dokopy – nulový variant, ktorý presadzoval minister Žiga ako bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva, neopravené turbíny na VEG, odškodné za ušlý zisk, ktorý môže od nás Enel žiadať, tak pôjde o sumu okolo 400 až 500 miliónov eur, ktorú pán minister Žiga 'prihral' spoločnosti Enel," uzavrel Miškov. Žiga sa voči tvrdeniam Miškova ohradil a označil ich za nepravdivé.