Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vodohospodári pripravili v areáli VD Gabčíkovo Danube Day 2

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Kačena

Vodného dielo na Dunaji oslávi štvrťstoročie prevádzky.


Gabčíkovo 16. júna (TASR) - V rámci podujatia Danube Day 2017, ktoré sa uskutoční v areáli Vodného diela (VD) Gabčíkovo v okrese Dunajská Streda, vodohospodári v sobotu 17. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja oslávia štvrťstoročie prevádzky VD. Ako TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava, podujatie sa začne od 10.00 h a vyplní ho bohatý kultúrny program.

Podľa generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV) Daniela Kvoceru bude tohtoročné podujatie výnimočné. "V tesnej blízkosti Dunaja, ktorý spája národy rozdielnej kultúry a histórie, oslávime so širokou verejnosťou aj štvrťstoročie prevádzky Vodného diela Gabčíkovo. Termín konania podujatia je tiež symbolický, 17. júna 1965 sa totiž roztrhla hrádza pri Číčove. Dnes možno konštatovať, že aj pretrhnutie hrádze urýchlilo výstavbu Vodného diela Gabčíkovo, ktoré účinne reguluje rieku Dunaj už takmer 25 rokov a potvrdzuje svoje kvality a opodstatnenie. Verím, že naše podujatie priláka návštevníkov nielen z okolia vodného diela, ale aj z Bratislavy či vzdialenejších miest."

Ako uviedol generálny riaditeľ SVP Stanislav Gáborík, v minulosti Dunaj neraz ukázal svoju silu, za ostatných 500 rokov spôsobil obrovské škody. "Dnes však Dunaj už nepredstavuje nebezpečenstvo. A to aj vďaka opatreniam, ktoré realizovali vodohospodári za posledných 30 rokov. Sme veľmi radi, že dnes si ľudia môžu pozrieť plavebné komory, stupeň Gabčíkovo a spoznať Dunaj aj z paluby lode," doplnil.

Podujatie organizujú štátne podniky VV a SVP s ďalšími rezortnými organizáciami Ministerstva životného prostredia SR.

Svätojánske plavby po Dunaji v Bratislave sú naplánované na 23. júna a okružné plavby v Komárne na 30. júna.