Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Gabčíkovo zaistilo celoročné podmienky pre plavbu po Bratislavu

Vodné dielo Gabčíkovo, ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministerstva sa v 20. storočí pre zabezpečenie plavebných podmienok, aj keď spravidla vďaka záujmu o využitie mimoriadneho energetického potenciálu Dunaja, urobilo veľmi veľa.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Vybudovaním Vodného diela Gabčíkovo sa na Slovensku zabezpečili podľa ministerstva dopravy garantované celoročné podmienky pre plavbu nad vodným dielom po Bratislavu. Teda približne 50 kilometrov.

"Pôvodným zámerom bolo budovanie sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros, ktoré malo zabezpečiť trikrát vyššie využitie energetického potenciálu a celoročne garantované podmienky pre plavbu až po Vyšehrad," doplnila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Podľa jej slov je na škodu, že sa v rámci aktivít z obdobia 20. storočia nestihli dobudovať zostávajúce krátke úseky horného Dunaja, čo by predstavovalo bezproblémovú celoročnú plavbu v súvislom 700 kilometrov dlhom úseku problémového horného Dunaja.

Napriek tomu sa však podľa ministerstva v 20. storočí pre zabezpečenie plavebných podmienok, aj keď spravidla vďaka záujmu o využitie mimoriadneho energetického potenciálu Dunaja, urobilo veľmi veľa. Napríklad na bavorskom úseku Dunaja boli postavené tri vodné stupne, na rakúskom úseku sa vybudovalo deväť hydroelektrární a na slovenskom úseku vodné dielo Gabčíkovo.

V Bavorsku je takto pre zaručené celoročné podmienky pre plavbu poskytnutá vodná cesta s výnimkou 30 km dlhého úseku Straubing – Villshofen. V Rakúsku sú zaručené celoročné podmienky pre plavbu s výnimkou 20 km dlhého úseku vo Wachau, ktorého plavebné podmienky sú však podľa ministerstva omnoho menej kritické ako podmienky na 40 km dlhom úseku medzi Viedňou a Bratislavou.