Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Garanciu za financovanie sociálnych služieb by mal prevziať štát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb okrem iného navrhuje, aby zodpovednosť za odkázaných seniorov prevzal štát a platil im príspevok, ktorého výška sa bude odvíjať od stupňa odkázanosti.

Bratislava 11. februára (TASR) – Zrovnoprávnenie financovania klientov verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v domovoch dôchodcov je jednou z požiadaviek vyše 200 poskytovateľov sociálnych služieb na Slovensku. Dnes o nich s kandidátmi strán kandidujúcich do marcových parlamentných volieb diskutovali zástupcovia združení v Bratislave pri okrúhlom stole Spravodlivé financovanie odkázaných seniorov.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb okrem iného navrhuje, aby zodpovednosť za odkázaných seniorov prevzal štát a platil im príspevok, ktorého výška sa bude odvíjať od stupňa odkázanosti.

Podľa Anny Šmehilovej z OĽaNO-NOVA je financovanie týchto služieb na Slovensku dlhodobo poddimenzované. Garanciu za financovanie preto musí prevziať opätovne štát. "V súčasnosti klient nemá žiadnu garanciu, či už od vyšších územných celkov alebo obcí a miest, že bude o neho postarané. Financie, ktoré majú k dispozícii, sú totiž limitované ich rozhodnutiami a tým nie je garantovaná sociálna služba každému klientovi, ktorý je na ňu odkázaný. To je potrebné zmeniť," myslí si Šmehilová.

Marián Faktor z KDH zase nevidí dôvod, aby Slovensko vymýšľalo nové spôsoby financovania sociálnych služieb, mali by sa využiť spôsoby, ktoré sú už v iných štátoch Európskej únie zaužívané. "Najlepšie sa osvedčil samostatný odvod na dlhodobú starostlivosť a samostatný odvod na opatrovateľskú a dlhodobú starostlivosť," konštatoval. Navrhuje nastavenie tohto odvodu tak, aby sa nezvyšovala cena práce.

KDH chce tiež podľa neho stanoviť jasné pravidlá, keďže ide o kombinovanú zdravotnú a sociálnu starostlivosť. "Potrebná je aj finančná spoluúčasť pacienta. Starostlivosť je dlhodobo podfinancovaná a poskytovatelia služieb nemajú dostatok finančných zdrojov. Preto potrebujeme samostatný odvod z príjmov aktívnych ľudí, ktorý by zabezpečoval ich spoluúčasť na financovaní služieb," dodal Faktor.

Okrúhly stôl zorganizovala Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb SR, Slovenská katolícka charita, Evanjelická diakonia, Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb a Asociácia sestier a pacientov. Prizvané boli všetky politické strany kandidujúce v marcových parlamentných voľbách.