Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Gastrolístky by mali byť dobrovoľné, žiada Zväz hotelov a reštaurácií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zároveň by sa malo podľa zväzu zrovnoprávniť postavenie emitentov lístkov a ich používateľov.

Bratislava 26. februára (TASR) - Využívanie stravných lístkov by malo byť dobrovoľné. Žiada to Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR, ktorý sa s takouto požiadavkou vo svojom dnešnom stanovisku obracia na ministerstvo práce.

Zároveň by sa malo podľa zväzu zrovnoprávniť postavenie emitentov lístkov a ich používateľov. To by podľa ZHR SR viedlo k vytvoreniu fungujúcej hospodárskej súťaže.

Hotely a reštaurácie takto zareagovali na najnovšie zistenia Protimonopolného úradu SR o kartelových dohodách firiem pôsobiacich na trhu s gastrolístkami, ktorým uložil úrad pokutu vo výške 2,96 milióna eur.



Súčasný systém pritom podľa Zväzu hotelov a reštaurácií SR vytvára zbytočnú administratívnu záťaž pre podnikateľov poskytujúcich stravovacie služby. Zväz tiež pripomenul, že v minulých rokoch viackrát poukazoval na zvyšovanie provízií za spätné odkúpenie stravných lístkov od prevádzkovateľov stravovacích zariadení, ktoré považoval za vysoké a neprimerané.

PMÚ vo štvrtok 25. februára tiež informoval, že sa listom obrátil na ministerstvo práce, aby zvážilo možnosť zmeny formy tohto druhu benefitu. Úrad navrhoval zavedenie finančného príspevku k mzde. Teda, že by zamestnanci nedostávali gastrolístky, ale priamy finančný príspevok, ktorý by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako stravné lístky.

Podľa ministerstva práce je však hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, zabezpečenie pravidelného stravovania zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich dobrý zdravotný stav. Nahradenie alebo zrušenie gastrolístkov by mohlo podľa rezortu stravovanie ohroziť.

Ak by zamestnanci dostali príspevok na stravovanie vo forme peňazí, mohli by ho použiť na čokoľvek a vytratil by sa aj samotný prospešný obedový návyk, ktorý gastrolístky podľa ministerstva trvalo priniesli. Zároveň je to podľa rezortu v rozpore s účelom príspevku, ktorý tým stráca akýkoľvek význam.