Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Gazprom nezačne s dodávkami plynu Ukrajine, Naftogaz žiada kompenzácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Gazprom

Najnovší konflikt môže otvoriť nový front v dlhodobom spore medzi plynárenskými spoločnosťami, ktorý je podľa agentúry Reuters v skutočnosti vedľajším produktom politického napätia medzi krajinami.

Moskva/Kyjev 1. marca (TASR) - Medzi Kyjevom a Moskvou vypukol nový spor za plyn. Ruský plynárenský koncern Gazprom totiž oznámil, že neobnoví Ukrajine dodávky plynu, na čo ukrajinský Naftogaz reagoval, že bude od Gazpromu požadovať kompenzácie.

Najnovší konflikt tak môže otvoriť nový front v dlhodobom právnom spore medzi plynárenskými spoločnosťami, ktorý je podľa agentúry Reuters v skutočnosti vedľajším produktom politického napätia medzi krajinami. Konflikty začali po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo sa angažovať aj v konflikte na východe Ukrajiny.

Najnovší spor nasledoval po stredajšom rozhodnutí Medzinárodného arbitrážneho súdu v Štokholme, ktorý rozhodoval o vzájomných žalobách firiem ohľadne dodávok a tranzitu plynu. Súd nakoniec rozhodol, že Gazprom má Naftogazu zaplatiť 2,56 miliardy USD (2,10 miliardy eur). Zároveň Naftogazu stanovil, aby od tohto roka od Gazpromu nakupoval ročne 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu.

Marcové dodávky by predstavovali prvý vývoz plynu zo strany Gazpromu na Ukrajinu od novembra 2015. Vtedy Ukrajina začala nakupovať plyn v európskych krajinách prostredníctvom reverzného toku s cieľom ukončiť svoju závislosť od energií z Ruska.

Gazprom uviedol, že s marcovými dodávkami nezačne, nakoľko sa stranám nepodarilo uzatvoriť dodatočnú dohodu. Ďalej sa k problému nevyjadril, zástupca šéfa Gazpromu Alexander Medvedev len uviedol, že sumu za marcové dodávky, ktorú Naftogaz už vopred zaplatil, ukrajinskej firme vrátili.

Na to zareagoval Naftogaz, že bude od Gazpromu za nedodanie plynu požadovať kompenzácie. "Rozhodnutie Gazpromu firmu Naftogaz prekvapilo," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ukrajinskej spoločnosti. "Odmietnutie dodávok predplateného plynu považujeme za porušenie kontraktu a nesplnenie nariadenia arbitrážneho súdu," dodala firma.