Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Gazprom s partnermi postavia dve nové vetvy plynovodu Severný prúd

Ilustračné foto Foto: TASR/Gazprom

Rusko chce pri doprave plynu do Európskej únie (EÚ) úplne obísť Ukrajinu. Preto postaví v spolupráci so západoeurópskymi partnermi dve nové vetvy plynovodu Severný prúd.

Sankt Peterburg 18. júna (TASR) - Rusko chce pri doprave plynu do Európskej únie (EÚ) úplne obísť Ukrajinu. Preto postaví v spolupráci so západoeurópskymi partnermi dve nové vetvy plynovodu Severný prúd. Informovala o tom agentúra DPA.

Ruský plynárenský gigant Gazprom spoločne s nemeckým koncernom E.on, rakúskym OMV a britsko-holandskou spoločnosťou Shell postaví dve nové vetvy plynovodu Severný prúd. Tým sa má zabezpečiť zásobovanie krajín EÚ a obísť krízou a vojenským konfliktom zasiahnutú Ukrajinu, ktorá doteraz bola najdôležitejšou tranzitnou krajinou pre ruský plyn. Dnes to Gazprom oznámil v Sankt Peterburgu, kde spomínané firmy na Medzinárodnom ekonomickom fóre podpísali memorandum o plánovanej výstavbe.

"Realizácia plynovodu Severný prúd ukázala, že preprava plynu cez Baltické more je spoľahlivým riešením, ktoré prispieva k pokrytiu dopytu po energii," uvádza sa vo vyhlásení nemeckého koncernu E.on. Aktuálne sú v prevádzke dve vetvy Severného prúdu. Dve nové vetvy by mali zvýšiť kapacitu plynovodu o 55 miliárd kubických metrov (m3).

Od roku 2020 by už žiadny ruský plyn nemal do západnej Európy prúdiť cez Ukrajinu. Rusko plánuje okrem nových vetiev Severného prúdu aj nový plynovod Turecký prúd cez Čierne more do Turecka a až do Grécka. Jeho kapacita by mala dosiahnuť 63 miliárd m3 ročne.