Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Gazprom upozornil,že o 2 dni môže zastaviť transport plynu na Ukrajinu

Gazprom Foto: TASR/AP

Gazprom vo svojom vyhlásení konštatuje, že Ukrajine má predplatených už len 219 miliónov metrov kubických (m3) plynu, čo zodpovedá dodávkam za dva dni.

Moskva 24. februára (TASR) - Ruský štátny energetický gigant Gazprom dnes upozornil, že už o dva dni môže zastaviť transport plynu na Ukrajinu, ak si vláda v Kyjeve nepredplatí ďalšie dodávky. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.



Gazprom vo svojom vyhlásení konštatuje, že Ukrajine má predplatených už len 219 miliónov metrov kubických (m3) plynu, čo zodpovedá dodávkam za dva dni. Generálny riaditeľ ruského koncernu Alexej Miller novinárom povedal, že Gazprom zatiaľ od Kyjeva peniaze za ďalší plyn nedostal. A bez peňazí bude Rusko nútené zastaviť transport plynu na Ukrajinu.

To však môže ohroziť dodávky komodity do Európskej únie (EÚ), ktorá odoberá približne tretinu zo svojej spotreby plynu z Ruska, z toho polovicu jej Moskva dodáva cez ukrajinskú vetvu plynovodu.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz však v pondelok (23.2.) obvinila Gazprom, že porušil dohodu a nedodáva jej taký objem plynu, aký si zaplatila vopred. Moskva zase uviedla, že časť plynu pre Ukrajinu poslala na územie, ktoré majú pod kontrolou separatisti.

Rusko vlani v júni zastavilo export plynu na Ukrajinu. Dôvodom boli dlhy za predchádzajúce dodávky. Európska únia vlani po zdĺhavých rokovaniach sprostredkovala dočasnú dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o obnovení dodávok počas zimy, ktorá vyprší 31. marca 2015. Kyjev však musí platiť za plyn vopred.

Naftogaz tvrdí, že Gazprom porušil dohodu, keď mu poslal iba 47 miliónov m3 plynu z objednaných 114 miliónov m3, ktoré si predplatil minulý štvrtok (19.2.).

Ukrajina totiž minulý týždeň zastavila transport plynu do východných regiónov. Moskva tak začala posielať surovinu priamo do oblastí, ktoré kontrolujú separatisti. Hovorca Gazpromu v tejto súvislosti vyhlásil, že plyn separatistom dodal na základe kontraktu s Naftogazom.