Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Gazprom v 1. polroku vyviezol o tretinu viac zemného plynu

Socha ukrajinského básnika a spisovateľa Tarasa Ševčenka sa nachádza vedľa budovy, ktorá propaguje ruský štátny plynárenský gigant Gazprom. Foto: TASR/AP

Celkový objem dosiahol 109 miliárd kubických metrov a vzrástol najmä export do západnej Európy. Predaj v Rusku zostal stabilný, vývoz do bývalých sovietskych republík klesol.

Moskva 30. augusta (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom v 1. polroku vyviezol o tretinu viac plynu než v rovnakom období minulého roka. Celkový objem dosiahol 109 miliárd kubických metrov a vzrástol najmä export do západnej Európy. Predaj v Rusku zostal stabilný, vývoz do bývalých sovietskych republík klesol.

Podľa informácií agentúry DPA čistý zisk podľa medzinárodných noriem medziročne klesol o 10 % na 607 miliárd rubľov (8,38 miliardy eur).

Ministri energetiky Ruska a Turecka sa majú stretnúť v stredu 31. augusta, aby prediskutovali obnovenie projektu plynovodu Turkish Stream cez Čierne more. Plány boli zmrazené po tom, čo Turecko v novembri minulého roka zostrelilo ruskú stíhačku. O projekte bude rokovať aj Vladimir Putin s Recepom Tayyipom Erdoganom počas víkendového summitu skupiny G20 v Číne.

(1 EUR = 72,4564 RUB)