Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Gazprom varoval pred prerušením dodávok plynu počas zimy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Aj keby prišlo k podpísaniu dohody s Ukrajinou na uspokojenie dopytu počas zimy, neexistuje garancia, že by nemohli existovať medzery pri zásobovaní, uviedol šéf Gazpromu Alexej Miller.

Moskva 28. septembra (TASR) - Ruský energetický koncern Gazprom varoval pred prerušením dodávok plynu do Európy počas zimy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aj keby prišlo k podpísaniu dohody s Ukrajinou na uspokojenie dopytu počas zimy, neexistuje garancia, že by nemohli existovať medzery pri zásobovaní, uviedol šéf Gazpromu Alexej Miller v sobotu (27.9.) v rozhovore pre štátnu televíziu Rossija-24. Aj napriek niektorým pokrokom pri aktuálnom kole rokovaní v Berlíne, majú Rusko a Ukrajina rozdielne názory na cenu plynu.

Nádej na uvoľnenie vyvolal kompromis, ktorý predložil komisár Európskej únie (EÚ) pre energetiku Günther Oettinger. Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok (26.9.) signalizoval po stretnutí s Oettingerom a svojím ukrajinským kolegom dohodu. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan bol síce zdržanlivý, ale tiež ukázal, že je pripravený ku kompromisu. Oettinger vyhlásil, že Rusko a Ukrajina by mali do konca budúceho týždňa schváliť jeho návrh.

Rusko v júni zastavilo dodávky plynu Ukrajine. Dôvodom sú dlhy a spor o cenu plynu. EÚ sa obáva, že prípade nedostatku plynu na Ukrajine, môže Kyjev odoberať plyn z dodávok určených pre ostatné európske krajiny. Štáty EÚ pokrývajú asi tretinu svojej spotreby dodávkami z Ruska. Z nich asi polovica prúdi cez Ukrajinu.