Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Gazprom zvažuje zvýšiť produkčný plán na tento rok na vyše 442 mld. m3

Ilustračné foto Foto: TASR/Gazprom

porovnaní s minulým rokom, keď Gazprom vyťažil 419,1 miliardy m3, by to znamenalo rast o 5,5 %.

Moskva 19. mája (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom predpokladá, že tohtoročné produkčné plány upraví smerom nahor. Dôvodom je vysoký dopyt po ruskom plyne v Európe.

Ako dnes uviedol zástupca šéfa Gazpromu Vitalij Markelov, spoločnosť nevylučuje, že plán produkcie na tento rok bude revidovaný na 442,3 miliardy kubických metrov (m3). V porovnaní s minulým rokom, keď Gazprom vyťažil 419,1 miliardy m3, by to znamenalo rast o 5,5 %. Ešte koncom apríla pritom Markelov predpokladal zvýšenie ťažby o necelé 3 % na vyše 430 miliárd m3.

"Evidujeme vysoký dopyt v Európe a už teraz sme prekročili pôvodne plánované hodnoty ťažby," povedal Markelov. Podľa skorších informácií vyťažil Gazprom v období január až apríl 162,6 miliardy m3 plynu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 13 %.

Ešte koncom apríla Markelov naznačil rast produkcie oproti roku 2016 o 2,7 % na 430,44 miliardy m3. Teraz však firma predpokladá, že produkcia bude opäť vyššia. Krátko predtým, v polovici apríla, Gazprom oznámil, že vývoz plynu do Európy a Turecka vzrástol medziročne za prvé tri mesiace o 15 %.