Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

General Electric sa dostal pod tlak, pružne reaguje na situáciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podnikanie koncernu má byť menej rozsiahle a jednoduchšie.

New York 13. novembra (TASR) - General Electric (GE), americký priemyselný gigant, sa dostal pod veľmi silný tlak. Dosahuje slabý zisk a jeho akcie na burze v New Yorku prudko klesajú. Vedenie koncernu na situáciu ihneď zareagovalo.

GE v budúcnosti zameria svoju produkciu na sektory letecká technika, energia a zdravotnícka technika. V pondelok o tom informoval nový šéf koncernu John Flannery.

Oznámil aj ďalšie kritériá podnikania koncernu. Má byť menej rozsiahle a jednoduchšie. Na trhu bude ponúkať najlepšie produkty, ktoré budú dôležité pre moderný život.

Konkurent nemeckého Siemensu sa chce do dvoch rokov zbaviť divízií a majetku za 20 miliárd USD (17,16 miliardy eur). Podnikanie GE by sa malo znížiť o výrobu lokomotív, svetelnej techniky a 10 ďalších oblastí. Zníži sa aj počet pracovníkov vo vrcholovom vedení firmy, ktorá je kótovaná v New Yorku na burze od roku 1896.

Počet členov správnej rady klesne z 18 na 12. Po druhý raz od hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia klesne aj výška štvrťročných dividend. Vďaka tomu v koncerne každý štvrťrok zostane jedna miliarda eur. Dividendy vedenie GE naposledy znížilo v krízovom roku 2009. Na rozdiel od európskej zvyklosti sa vyplácajú štvrťročne.

GE od konca minulého roku stratil zo svojej burzovej hodnoty 30 %. Jeho akcie sa stávajú takmer bezcenné.