Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

General Motors a odborári obnovia rokovania, keďže štrajk pokračuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členovia odborového zväzu začali 16. septembra štrajkovať za vyššie mzdy, väčšiu istotu zamestnania, väčší podiel na zisku automobilky a ochranu zdravotných benefitov.

Detroit 30. septembra (TASR) - Vedenie americkej automobilky General Motors (GM) a odborový zväz United Auto Workers (UAW) oznámili, že budú v pondelok pokračovať v rokovaniach o novej pracovnej dohode, keďže štrajk zamestnancov GM vstupuje do tretieho týždňa.

Členovia odborového zväzu začali 16. septembra štrajkovať za vyššie mzdy, väčšiu istotu zamestnania, väčší podiel na zisku automobilky a ochranu zdravotných benefitov.

"Rokovania budú pokračovať v pondelok ráno (miestneho času) a budeme ďalej hľadať riešenie, aby sme dosiahli dohodu," uviedla odborová organizácia UAW, ktorá zastupuje 48.000 štrajkujúcich robotníkov automobilky v Spojených štátoch.

Aj koncern GM oznámil, že bude pokračovať v rozhovoroch s cieľom dosiahnuť dohodu, ktorá „vybuduje silnejšiu budúcnosť pre zamestnancov a podnik“.

Štrajk je prvou celonárodnou protestnou akciou v závodoch GM od dvojdňového prerušenia práce v roku 2007.

Zväz UAW starostlivo pripravil štrajk, aby získal pákový efekt pri rokovaniach, keďže 54-dňový štrajk v závode v meste Flint, v Michigane v roku 1998 stál GM viac ako 2 miliardy USD (1,83 miliardy eur) a urýchlil stratu pracovných miest v GM.

Takmer 50.000 pracovníkov z 31 závodov sa rozhodlo nenastúpiť 16. septembra do práce po tom, ako rokovania medzi vedením a odborovým zväzom UAW o nových pracovných zmluvách uviazli v slepej uličke.

Štrajk, ktorý sa začal o polnoci z nedele (15. 9.) na pondelok, môže stáť GM okolo 50 miliónov USD denne pred úrokmi a zdanením pre straty vo výrobe, odhadol pred dvoma týždňami analytik spoločnosti Credit Suisse Dan Levy.

(1 EUR = 1,0935 USD)