Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zisk General Motors sa v 2. kvartáli prepadol o 85 percent

Sídlo americkej automobilky General Motors v Detroite. Foto: FOTO TASR/AP

GM od začiatku roka zvolal do servisov takmer 30 miliónov áut. So zvolávaním boli spojené vysoké náklady, ktoré zahŕňajú 400 miliónov USD na odškodné pre obete dopravných nehôd.

Detroit 24. júla (TASR) - Zisk General Motors (GM) sa v 2. kvartáli medziročne prepadol o 85 %. Dôvodom boli náklady spojené so zvolávaním vozidiel na opravu, ktoré odkrojili z čistého zisku 1,5 miliardy USD (1,11 miliardy eur). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Čistý zisk najväčšej americkej automobilky klesol v 2. štvrťroku na 190 miliónov USD alebo 11 centov na akciu z 1,26 miliardy USD alebo 75 centov na akciu v rovnakom období vlaňajška. Bez započítania jednorazových položiek zisk na akciu predstavoval 58 centov, čo bolo v súlade s očakávaniami Wall Street.

GM od začiatku roka zvolal do servisov takmer 30 miliónov áut. So zvolávaním boli spojené vysoké náklady, ktoré zahŕňajú 400 miliónov USD na odškodné pre obete dopravných nehôd spôsobených poruchami vozidiel koncernu. Náklady na zvolávanie počas najbližších 10 rokov boli vyčíslené na 874 miliónov USD a 1,2 miliardy USD išlo na náklady spojené so zvolávaní počas 2. kvartálu. Celkový negatívny vplyv týchto nákladov po zdanení predstavoval 1,5 miliardy USD.