Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Generali chce získať 4 miliardy eur z predaja niektorých divízií

Poisťovni Generali sa darí menej ako jej rivalom v Európe pre jej príliš veľkú angažovanosť na domácom talianskom trhu.

Londýn 14. januára (TASR) - Talianska poisťovňa Generali dúfa, že sa jej podarí získať 4 miliardy eur z predaja divízií, ktoré pre ňu nie sú strategické. Uviedol to dnes šéf poisťovne Mario Greco, podľa ktorého cieľom týchto opatrení je výrazne zvýšiť ziskovosť Generali. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tretia najväčšia poisťovňa v Európe už ponúkla na predaj švajčiarsku privátnu banku BSI a americkú divíziu životného poistenia, za ktoré by mohla dostať dohromady 2,5 miliardy eur.

Greco však chce v rámci reorganizácie dosiahnuť aj zvýšenie prevádzkového zisku Generali o 25 %, a to rozšírením lukratívnej divízie neživotného poistenia a ďalšími investíciami do rýchlo rastúcich trhov v strednej a východnej Európe a Ázii, ako aj redukciou nákladov o 600 miliónov eur.

Greco, ktorý sa stal novým generálny riaditeľom vlani 1. augusta, sľúbil, že v priebehu troch rokov sa prevádzkový zisk Generali vyšplhá nad hranicu 5 miliárd eur z odhadovaných 4 miliárd eur v roku 2012.

Generali sa darí menej ako jej rivalom v Európe pre jej príliš veľkú angažovanosť na domácom talianskom trhu. Investori pritom vlani začiatkom roka považovali Taliansko spolu so Španielskom za horúcich kandidátov na záchranný úver.

Poisťovňa Generali preto chce v rámci novej stratégie do roku 2015 zvýšiť podiel divízie neživotného poistenia na svojom prevádzkovom zisku na 50 % z približne 30 % v roku 2012.

Minulý týždeň Generali oznámila, že sa v rámci expanzie do krajín strednej a východnej Európy dohodla na kúpe 49-% podielu českej finančnej skupiny PPF v spoločnom poisťovacom holdingu Generali PPF Holding (GPH) za 2,5 miliardy eur.