Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Glencore ruší plány na stavbu závodu na recykláciu batérií v Taliansku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Glencore sa k správe zatiaľ nevyjadril. Na žiadosť o komentár neodpovedal ani hovorca talianskeho ministra priemyslu Adolfo Urso.

Rím/Zürich 23. novembra (TASR) - Švajčiarska ťažobná spoločnosť Glencore upustila od plánov na výstavbu závodu na recykláciu batérií pre elektrické vozidlá (EV) na talianskom ostrove Sardínia pre meškania pri procese schvaľovania. Uviedli to vo vyhlásení talianske odborové zväzy CGIL, CISL a UIL. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Spoločnosť Glencore v máji oznámila, že sa spolu s kanadským Li-Cycle chystá vybudovať na Sardínii závod, ktorý bude vyrábať lítium a ďalšie materiály z drveného materiálu extrahovaného z použitých automobilových batérií, známeho ako "čierna hmota".

Nedostatok pevných termínov pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktorý vykonáva regionálna vláda Sardínie, viedol obe spoločnosti k rozhodnutiu vybudovať centrum inde, uviedli odborové zväzy CGIL, CISL a UIL.

Glencore sa k správe zatiaľ nevyjadril. Na žiadosť o komentár neodpovedal ani hovorca talianskeho ministra priemyslu Adolfo Urso.

Hospodárske noviny Il Sole 24 Ore vo štvrtok napísali, že zariadenie na recykláciu batérií bude pravdepodobne namiesto toho postavené v Nemecku, ale dodali, že sa zvažujú aj lokality v Španielsku, Kanade a USA.

Reuters v októbri informoval, že dokumenty predložené spoločnosťou Glencore v rámci postupu posudzovania vplyvov na životné prostredie považovala regionálna správa Sardínie za nedostatočné. A Glencore zase minulý mesiac uviedol, že by sa mohol pozrieť na alternatívne možnosti pre výstavu závodu po tom, ako regionálna vláda Sardínie odmietla zrýchlený proces schvaľovania jeho pilotného projektu.