Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Globálny trh s ropou by mohol skĺznuť do deficitu skôr, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR

Neistota v súvislosti s vývojom globálnej ekonomiky v dôsledku obchodného napätia medzi USA a Čínou by mohla v budúcom roku podkopať spotrebu ropy v čase, keď sa rast ponuky znižuje.

Paríž 13. decembra (TASR) - Celosvetový trh s ropou by mohol skĺznuť do deficitu skôr, ako sa očakávalo, vďaka dohode členov aj nečlenov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znížení dodávok. Uviedla to vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

Agentúra so sídlom v Paríži ponechala predpoveď pre rast dopytu po rope v roku 2019 bez zmeny, na úrovni 1,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. A v tomto roku očakáva rast dopytu na úrovni 1,3 milióna barelov/deň.

Neistota v súvislosti s vývojom globálnej ekonomiky v dôsledku obchodného napätia medzi USA a Čínou by mohla v budúcom roku podkopať spotrebu ropy v čase, keď sa rast ponuky znižuje.

"Pre rok 2019 zostáva náš odhad rastu dopytu na úrovni 1,4 milióna barelov/deň, aj keď sa ceny ropy výrazne znížili od začiatku októbra, keď dosiahli vrchol," povedala IEA. Upozornila zároveň, že očakáva slabší rast ekonomík na celom svete, čo sa odrazí na vývoji dopytu po rope.

OPEC a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom sa minulý týždeň dohodli na znížení produkcie ropy o 1,2 milióna barelov denne od januára 2019, aby zabránili zvyšovaniu nespotrebovaných zásob v skladoch.

A rozhodnutie regionálnej vlády v kanadskej provincii Alberta prinútiť producentov ropy k obmedzeniu ponuky, prinesie najväčšie zníženie ťažby v budúcom roku, uviedla IEA.

Cena ropnej zmesi Brent už klesla takmer o tretinu na približne 61 USD za barel (53,76 eura), zo štvorročného maxima blízko 87 USD/barel začiatkom októbra.