Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Globsec nie je len bezpečnostná konferencia, témou bude aj ekonomika

Foto: TASR/Pavel Neubauer

V prvý deň konferencie vo štvrtok 12. apríla sa bude hovoriť o európskej ekonomickej integrácii a budúcnosti eura.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Bratislavské globálne fórum Globsec už nie je len bezpečnostnou konferenciou. Jednou z hlavných tém, ktorou sa začínajú diskusné panely, sú ekonomické otázky.

"Dnes je viac viditeľné ako kedykoľvek predtým, čo všetko je bezpečnosť. Kedysi sme tradične hovorili o bezpečnosti skôr z teritoriálneho pohľadu tradičných výziev, dnes je kľúčovou otázkou bezpečnosti stabilita inštitúcií, ktoré definujú rámec európskeho fungovania a stabilita vzťahov, ktoré z toho vyplývajú. Preto sú dnes ekonomické otázky bezpečnostnými témami viac ako kedykoľvek predtým," priblížil prezident a predseda Správnej rady Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer.

V prvý deň konferencie vo štvrtok 12. apríla sa bude hovoriť o európskej ekonomickej integrácii a budúcnosti eura. "Tu sa nám podarilo dohodnúť partnerstvo s najvplyvnejším európskym ekonomickým think-thankom Bruegelom," uviedol zakladateľ fóra a generálny tajomník SAC Róbert Vass. Do Bratislavy by mal prísť šéf Bruegelu Jean Pisani-Ferry, ako aj autor viacerých talianskych daňových reforiem a bývalý minister financií Giulio Tremonti. Medzi pozvanými figuruje aj novovymenovaný minister financií SR Peter Kažimír.

V sobotu 14. apríla uzatvára Globsec ďalšia ekonomická téma, ktorá sa bude zaoberať tým, koho pravidlá sa hrajú vo svete po globálnej kríze. Organizátori aj pri tomto paneli sľubujú zaujímavých hostí. Vystúpiť by mal poradca Európskej centrálnej banky pre európsku finančnú integráciu Ignazio Angeloni či hlavný šéf investičnej divízie jednej z najväčších bánk na svete Goldman Sachs Jim O'Neill.