Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: MATEČNÁ: Predsedníctvo SR ovplyvnilo európske poľnohospodársvo

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstvo Gabriela Matečná v rámci hodnotenia predsedníctva SR v Rade EÚ.


Bratislava 25. januára (TASR) - Slovenské predsedníctvo (SKPRES) v Rade EÚ významne ovplyvnilo európske poľnohospodárstvo. Uviedla to dnes šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná, za účasti vedúceho poľnohospodárskej sekcie Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Mateja Hudeca a riaditeľa zahraničnej koordinácie MPRV Borisa Zemka.

"Obrovský úspech sme dosiahli na potrebe celoeurópskeho riešenia postavenia poľnohospodára v dodávateľsko-potravinárskom reťazci a boja proti nekalým obchodným praktikám. Tu sa nám podarilo dosiahnuť závery Rady EÚ, nelegislatívne a legislatívne. To znamená, že všetkých 28 ministrov členských krajín muselo hlasovať za závery, ktoré sme predostreli. Závery nie sú len odporúčaním, ale musí sa nimi zaoberať Európska komisia (EK) a musí ich ďalej rozpracovávať," priblížila Matečná. EK podľa nej zahrnula túto oblasť do pracovného plánu na rok 2017.


V rybárskej politike slovenské predsedníctvo podľa nej dosiahlo jednomyseľnú dohodu vo všetkých štyroch nezávislých nariadeniach Rady, a to pre hlbokomorské druhy, Baltické more, Čierne more a ostatné rybolovné oblasti patriace EÚ a mimo EÚ. Významný úspech dosiahlo aj v sektore sladkovodnej akvakultúry nariadením Európskeho parlamentu a Rady o vytvorení rámca EÚ pre zber, správu a využívanie údajov v odvetví rybárstva.


V oblasti lesníctva prijali krajiny EÚ významnú "Bratislavskú deklaráciu o lesoch", ktorá zdôrazňuje význam a nezastupiteľnú úlohu lesov a lesnícko-drevárskeho komplexu v kontexte súčasných výziev ako sú prechod na biohospodárstvo, Parížska klimatická dohoda i Energetická únia. Slovensko taktiež koordinuje aj spoločnú pozíciu EÚ k návrhu strategického plánu OSN pre lesy.

V rámci pokračujúceho procesu zjednodušenia Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP), Rada pod vedením SKPRES, dosiahla pokrok a prispela tak k zníženiu administratívnej záťaže. V tejto súvislosti sa iniciovali aj prvotné diskusie o budúcnosti novej agropolitiky po roku 2020.


Na rozdiel od iných rezortov však podľa Matečnej slovenský agrorezort s predsedníckymi aktivitami nekončí. V rámci predsedníctva Malty totiž experti zo Slovenska riešia témy lesníctva veterinárnych fytosanitárnych (rastlinných) tém. Malta si ich vyžiadala pre ich špičkovú odbornosť a uprednostnila ich tak v rámci predsedníckeho tria pred odborníkmi z Holandska.