Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

G.Matečná: Hrozí zastavenie platieb pre farmárov z eurofondov

Pokračovanie 2. schôdze Národnej rady SR (NR SR) vo štvrtok 21. apríla 2016 na Námestí A. Dubčeka v Bratislave. Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS). Foto: TASR – Martin Baumann

V ohrození je podľa slov ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečná (nominantka SNS) 400 miliónov eur pre poľnohospodárov, ako aj akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Bratislava 27. mája (TASR) – Slovensku hrozí pre závažné zlyhania predchádzajúceho vedenia rezortu pôdohospodárstva zastavenie platieb pre farmárov z eurofondov a na rozvoj vidieka vo výške 1,4 miliardy eur. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) k obstarávaniu modernizácie mapového systému Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom (NPPC).



V ohrození je v roku 2016 podľa jej slov 400 miliónov eur pre poľnohospodárov, ako aj akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Podľa nej je neprípustné, aby niekto ohrozoval desaťtisíce slovenských poľnohospodárov a tým celé Slovensko. "Urobíme všetko pre to, aby naši poľnohospodári o tieto prostriedky neprišli," zdôraznila Matečná. Nové vedenie agrorezortu podľa jej slov preverí postupy MPRV a NPPC a vyvodí z nich dôsledky. Prvým z nich bude odvolanie generálneho riaditeľa NPPC Štefana Mihinu.



"V ohrození je 400 miliónov eur pre poľnohospodárov, a to je, musím povedať, veľmi kritická situácia nielen pre nás, pre ministerstvo, pre platobnú agentúru (PPA), ale zvlášť pre poľnohospodárov samotných. Toto bezprecedentné ohrozenie platieb, na úrovni asi 400 miliónov eur, je nevysvetliteľné. My to považujeme za vážne manažérske zlyhanie predchádzajúceho manažmentu, ktorý tu na MPRV bol. Je neprípustné, aby niekto takýmto konaním ohrozoval poľnohospodárov a samotné vyplácanie platieb. MPRV má za to, že aj manažéri podriadených podnikov za to musia niesť svoju zodpovednosť. Majú nielen riadiace povinnosti, ale zároveň sú aj zodpovední, takže ministerstvo z tohto vyvodí dôsledky," zdôraznila Matečná.

Pripomenula, že SR je posledným štátom EÚ, ktorý nemá systém pre žiadateľov o priame platby tzv. geopriestorový formulár žiadosti o pomoc (GSAA) na poskytovanie prostriedkov zo zdrojov EÚ. Na základe európskej legislatívy ho však musí mať funkčný od roku 2016. Ide totiž o prvok tzv. kľúčovej kontroly, bez ktorého sa nemôžu vyplácať platby, čo v tomto roku predstavuje spomínaných 400 miliónov eur. Bývalé vedenie rezortu zadalo vývoj tohto systému po niekoľkonásobnej urgencii PPA až tesne pre voľbami organizácii NPPC, ktoré využilo v obstarávaní systém priameho zadania. Požiadavka na GSAA bola pritom zo strany EÚ známa predchádzajúcemu vedeniu rezortu už v roku 2014. Ak nebude mapový systém funkčný do konca tohto roku, PPA môže prísť o akreditáciu, čo znamená stop pre všetky platby a ďalšiu stratu eurofondov vo výške 1 miliarda eur.



Sz.Simon: Ministerka G. Matečná by mala vymeniť okrem generálneho riaditeľa aj výkonného riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) by mala vymeniť okrem generálneho riaditeľa aj výkonného riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Vyzval ju na to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon. Je totiž presvedčený, že bývalé vedenie agentúry zaviedlo neštandardné riadiace a vyhodnocovacie metódy.

Projekty vyhodnocovali ľudia, ktorí na to neboli školení, ktorí nedostávali písomné príkazy, len ústne, aby sa to nedalo skontrolovať. Ale absolútny bonus bol, keď na PPA vytvorili systém kódovania projektov. Projekt pri podaní dostal kód 1 – či bol dobrý, či bol zlý, musel byť schválený. Kód, ktorý dostal 5, museli pracovníci nájsť aj malého ancikrista, aby ten projekt nebol schválený,“ priblížil Simon na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Zdôraznil, že aj samotní žiadatelia, keď sa informovali o žiadostiach, často dostali len ústne vysvetlenie, aby sa nemohli relevantne brániť.

Simon ďalej upozornil, že bývalé vedenie rezortu a PPA vyhlásilo napríklad výzvu na nákup kombajnov, ktorá podľa neho nebola v záujme poľnohospodárov, ale v záujme vyriešiť niekoho skladové zásoby starých kombajnov.

Poslanec zároveň poukázal na to, že PPA v marci po voľbách posielala obciam a miestnym akčným skupinám žiadosť o doplnenie projektu prostredníctvom súkromnej doručovacej služby. „Nie poštou, nie normálnou komunikáciou, ale osobne rýchlo doručiť, aby sa okamžite mohli vrátiť a ešte pred tým, než príde nové vedenie, sa projekty stihli podpísať,“ uviedol.

Ako dodal, na Slovensku je asi 130 miestnych akčných skupín a polovica z nich sa búri. Každý projekt pre takúto skupinu sa podľa neho pohybuje od 2,8 do 3,4 milióna eur. „Vznikli také miestne akčné skupiny, ktoré nemajú históriu, zjavili sa a boli úspešné. Niektorí zase neboli úspešní, hoci roky predtým fungovali a boli úspešní v týchto fondoch,“ povedal. Jedným z dôvodov zamietnutia mala byť chýbajúca hrebeňová väzba na projekte.

Chcel by som vyzvať pani ministerku, aby nezostala len pri výmene generálneho riaditeľa, ale pokračovala aj postom nesystémovo vytvoreného miesta výkonného riaditeľa PPA. Aby tohto človeka vymenila tiež a nariadila systémové zmeny, aby všetky tieto opatrenia boli odstránené. Aby sme sa vrátili ku kontrole štyroch očí, aby to bolo všetko na internete, transparentné a verejne skontrolovateľné,“ uzavrel Simon.