Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs predpokladá zníženie ceny ropy v nasledujúcich rokoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom má byť zvýšená ťažba v USA a Kanade a zvyšovanie produkcie z hĺbkovej ťažby.

Londýn 18. októbra (TASR) - Banka Goldman Sachs, ktorá je veľkým hráčom na komoditných trhoch, znížila svoju prognózu vývoja ceny ropy v najbližších rokoch. Príčinou je zvyšovanie ťažby v USA a Kanade.

Goldman, ktorej predpovede vývoja cien ropy boli doteraz najvyššie spomedzi očakávaní veľkých bánk a analytických spoločností, v aktuálnej prognóze počíta, že v roku 2013 dosiahne cena ropy Brent 110 USD (83,85 eura) za barel (159 litrov). Doteraz očakávala 130 USD za barel. V dlhodobejšom horizonte banka ráta so stabilizáciou ceny Brentu na úrovni 90 USD za barel. Aktuálne sa Brent predáva približne za 112,8 USD za barel.

Goldman ako dôvod zníženia prognózy uviedla nárast produkcie ropy z bridlíc v USA, z ropných pieskov v Kanade a zvyšovanie produkcie z hĺbkovej podmorskej ťažby. Vďaka "bridlicovému boomu" produkcia ropy v USA vyskočila na najvyššiu úroveň za niekoľko desaťročí. Spojené štáty dovážajú menej čierneho zlata zo západnej Afriky a Blízkeho východu, odkiaľ teraz môže putovať viac ropy do rýchlo rastúcich ázijských ekonomík.

Banka Goldman Sachs predpovedala prudký nárast cien ropy v rokoch 2003 až 2008, keď nečakane prudký nárast dopytu z Ázie bol rýchlejší než zvyšovanie ponuky na trhu, čo vyvolalo obavy, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nemá dostatočné rezervné kapacity na pokrytie dopytu.

Informovala o tom agentúra Reuters.