Ekonomika

Google doplatí v Británii dane vo výške 130 miliónov libier

TASR, 24. januára 2016 11:23

Táto povinnosť vyplýva z dohody s britským daňovým úradom. Na jej základe bude Google v Británii platiť nielen daň zo zisku, ale aj z tržieb zarobených s reklamnými klientmi.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Londýn 24. januára (TASR) - Google doplatí v Británii dane vo výške 130 miliónov libier (172,28 milióna eur) a v budúcnosti tu bude platiť vyššie odvody. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Táto povinnosť vyplýva z dohody s britským daňovým úradom. Na jej základe bude Google v Británii platiť nielen daň zo zisku, ale aj z tržieb zarobených s reklamnými klientmi. Doplatok sa týka spätne odvodov od roka 2005. Google v tomto období v Británii utŕžil 17 miliárd GBP, z čoho odviedol na daniach 52 miliónov GBP. V roku 2014 dosiahli jeho tržby zhruba štyri miliardy libier, zatiaľ však Google výšku zaplatených daní nezverejnil.

Britský minister financií George Osborne očakáva, že podobný postup uplatnia aj voči ostatným spoločnostiam. Google a ďalšie nadnárodné koncerny čelia v Británii masívnej kritike za výšku odvedených daní. V prvom rade preto, že svoje zisky smerujú do zahraničia, kde ich zdaňujú za nižšie sadzby. Podobným spôsobom pracuje napr. Apple, ktorý veľkú časť ziskov zdaňuje v Írsku. Amazon a Fiat zas platia dane v Luxembursku a Starbucks v Holandsku.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:51

Ukrajinská ekonomika vzrástla v roku 2023 o 5,3 %
Štatistický úrad počas vojny nezverejňuje ekonomické údaje. Vo štvrtok prvýkrát od invázie v jednoriadkovom vyhlásení poskytol číslo za minulý rok, ale bez podrobností o príčinách rastu.

sk
dnes 19:50

J. Bíreš končí ako šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

sk
dnes 19:22

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli
Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 1,32 USD alebo 1,53 % na 87,41 USD za barel.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac