Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Gréci urobia všetko preto, aby zostali v eurozóne, tvrdí premiér

Lukas Papadimos Foto: TASR/AP

Dočasný premiér Lukas Papadimos verí, že grécka ekonomika sa čoskoro dostane z recesie.

Atény/Londýn 19. marca (TASR) - "Veľká tichá väčšina" Grékov je ochotná urobiť čokoľvek pre zotrvanie v eurozóne, uviedol v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) dočasný premiér Lukas Papadimos.

A to aj napriek takmer každodenným demonštráciám proti úsporným opatreniam. Podľa Papadimosa je Grécko rozhodnuté predísť ďalšej reštrukturalizácii dlhu a jeho politickí lídri sú pripravení prekonať rozdielne názory a implementovať štrukturálne a fiškálne reformy.

Papadimos verí, že grécka ekonomika sa čoskoro dostane z recesie. "Som presvedčený, že máme za sebou už viac než polovicu cesty k zotaveniu ekonomiky, aj keď proces fiškálnej konsolidácie bude dlhší. K pozitívnemu rastu by sme sa mali vrátiť skôr než do dvoch rokov."

Papadimosov optimizmus kontrastuje s rozšírenými obavami mimo Grécko, že hlboká ekonomická kríza prinúti krajinu odísť z eurozóny. Premiér však priznal, že Atény možno budú potrebovať ďalšiu finančnú pomoc, ak sa nedokážu vrátiť na finančné trhy do roku 2015.

Papadimos verí, že implementácia dohodnutých reforiem a ďalšie opatrenia na podporu rastu zmenia ničivú špirálu fiškálnych úspor a poklesu ekonomiky na špirálu štrukturálnych reforiem, ktoré podporia ekonomickú aktivitu, a tým urýchlia fiškálnu konsolidáciu. Plná implementácia reformného programu má zabrániť tiež ďalšej reštrukturalizácii dlhu. "Urobíme, čo bude treba, aby toto bola posledná reštrukturalizácia gréckeho štátneho dlhu."

V Grécku sa budú koncom apríla alebo začiatkom mája konať voľby. Podľa Papadimosa budú reformy pokračovať aj po nástupe novej vlády.

"Taká je vôľa väčšiny gréckych občanov." Tú podľa neho musia akceptovať aj politické strany. Upozornil, že podľa všetkých prieskumov verejnej mienky Gréci podporujú zotrvanie v eurozóne. Táto podpora podľa prieskumov predstavuje 70 % až 80 %, uviedol grécky premiér. "To znamená, že aj napriek krátkodobým obetiam a nákladom chcú urobiť, čo je potrebné, aby Grécko zostalo súčasťou eurozóny."