Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Grécka ekonomika opätovne skĺzla do recesie

Ukázal to dnes zverejnený odhad európskeho štatistického úradu Eurostat, podľa ktorého ekonomika Grécka zaznamenala pokles druhý kvartál po sebe. Informovala o tom agentúra DPA.

Luxemburg 13. mája (TASR) - Najproblematickejší člen eurozóny opätovne skĺzol do recesie. Ukázal to dnes zverejnený odhad európskeho štatistického úradu Eurostat, podľa ktorého ekonomika Grécka zaznamenala pokles druhý kvartál po sebe. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa údajov Eurostatu klesol hrubý domáci produkt (HDP) Grécka za prvé tri mesiace 2015 medzikvartálne o 0,2 %. To síce znamená zmiernenie tempa poklesu, keďže vo 4. štvrťroku vlani klesla ekonomika o 0,4 %, no krajina sa tak opäť ocitla v recesii.

Grécka vláda už týždne vedie s ostatnými členmi eurozóny napäté rozhovory o uvoľnení zvyšných financií zo záchranného balíka pre Grécko, dohodu sa však uzatvoriť stále nepodarilo. Ministri financií eurozóny zatiaľ len privítali pokrok, pričom šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem uviedol, že sú ochotní opätovne sa zísť ihneď potom, ako im inštitúcie (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) oznámia, že dosiahli základ pre úspešné uzavretie rokovaní.

Podľa analytikov aj toto napätie spôsobené nekončiacimi sa rokovaniami tlačí na grécku ekonomiku. "Je nepochybné, že táto obrovská neistota si v oblasti ekonomickej aktivity berie svoju daň," povedal Marco Valli z talianskej banky UniCredit.

Európska komisia (EK) minulý týždeň zhoršila prognózu vývoja gréckej ekonomiky v tomto roku. Zatiaľ čo pôvodne počítala, že v roku 2015 ekonomika Grécka vzrastie o 2,5 %, začiatkom mája oznámila, že najnovšie očakáva rast už len na úrovni 0,5 %. Navyše, tento odhad platí v prípade, že krajine sa podarí dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi a zostane v eurozóne.