Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Grécka ekonomika sa tento rok prepadne o 5 %

Lukas Papadimos Foto: TASR/AP

Miera inflácie v tomto roku spomalí na 1 % z vlaňajších 3,1 %, keďže domáci dopyt, ktorý je pre dlhovú krízu a úsporné opatrenia už aj tak slabý, sa ešte zníži.

Atény 2. apríla (TASR) - Grécka ekonomika sa tento rok prepadne o 5 %, uvádza vo svojej najnovšej prognóze renomovaná grécka Nadácia pre hospodársky a priemyselný výskum (IOBE). Jej predpoveď je dokonca pesimistickejšia ako odhad Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF) a vrhá tieň aj na snahu gréckej vlády splniť fiškálne podmienky záchranného úveru.

Atény musia zaviesť novú sériu úsporných opatrení, aby skonsolidovali verejné financie tak, ako sa zaviazali v rámci dohody o druhom záchrannom úvere, ktorý im pomohol odvrátiť bankrot. Uvoľnenie každej ďalšej splátky z úveru je však závislé od toho, či bude Grécko plniť dohodnuté podmienky.

IOBE zároveň odhaduje, že miera nezamestnanosti v zadlženej krajine sa v dôsledku recesie a úsporných opatrení tento rok vyšplhá na 20 % z vlaňajších 17,3 %.

"Je dôležité prekonať recesiu a obnoviť rast hospodárstva," povedal novinárom šéf IOBE Jannis Sturnaras a vyzval na urýchlenie privatizácie, ktorá by prilákala do krajiny zahraničných investorov.

Rastúca nezamestnanosť má negatívny vplyv na náladu spotrebiteľov aj podnikateľov. IOBE očakáva, že výdavky gréckych domácností aj tento rok strmo klesnú po vlaňajšom prepade o 7,1 %.

Nadácia zároveň skritizovala doterajšie kroky gréckych politikov. Domnieva sa, že vláda príliš prudko znížila vládne investície do rozvoja infraštruktúry, zatiaľ čo jej opatrenia na zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny hodnotí ako nedostatočné a tempo privatizácie považuje za príliš pomalé.

Reformy na zlepšenie konkurencieschopnosti gréckej ekonomiky, hlavný politický nástroj na obnovenie a udržanie rastu hospodárstva, sa musia podľa IOBE zaviesť vo všetkých sférach a vo všetkých profesiách, aj tých, ktoré sú spojené s vydávaním licencií.

Čo sa týka exportu, bude pravdepodobne aj tento rok slabý vzhľadom na pokles či spomalenie európskych ekonomík, ktoré sú hlavnými obchodnými partnermi Grécka.

Na záver IOBE vo svojej prognóze odhaduje, že miera inflácie v tomto roku spomalí na 1 % z vlaňajších 3,1 %, keďže domáci dopyt, ktorý je pre dlhovú krízu a úsporné opatrenia už aj tak slabý, sa ešte zníži.