Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécka ekonomika ani tento rok recesiu neprekoná

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa IOBE však nielen spoločná mena, ale aj investície v Grécku sú slabé, a to ho udrží aj tento rok v recesii.


Atény 21. januára (TASR) - Výkon gréckej ekonomiky minulý rok klesol o približne 0,5 %. To je lepší výsledok ako odborníci po vlaňajšom turbulentnom vývoji v krajine očakávali. Oznámil to dnes vplyvný hospodársky inštitút IOBE, ktorý zároveň upozornil, že bez výrazného zvýšenia investícii grécka ekonomika tento rok recesiu neprekoná. Informovala o tom agentúra Reuters.

IOBE vo svojej predchádzajúcej prognóze odhadoval, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Grécka v roku 2015 zníži o 1,5 až 2 % po zavedení kapitálových kontrol a limitov na výbery z bankomatov koncom júna.

Inštitút v najnovšej správe, ktorú aktualizuje každý kvartál, konštatuje, že očakávaný pokles gréckej ekonomiky pomohli vlani zmierniť väčšie príjmy z cestovného ruchu, lacnejšie energie a oslabenie eura.

Podľa IOBE však nielen spoločná mena, ale aj investície v Grécku sú slabé, a to ho udrží aj tento rok v recesii. Inštitút očakáva, že pokles gréckej ekonomiky bude dokonca o niečo strmší ako vlani. Vláda v Aténach musí preto vytvoriť dobré podmienky pre oživenie investícií, až potom začne ekonomika krajiny znova rásť.