Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Grécko míňa menej, menšie má však aj príjmy

Majiteľ obchodu čaká na zákazníkov v turistickej štvrti Monastiraki v Aténach 23. júla 2015. Foto: TASR/AP

Podľa analytikov bude musieť grécka vláda znížiť výdavky v celej škále oblastí, od nemocníc, cez úrady práce až po benefity pre rodiny.

Atény 23. júla (TASR) - Verejné výdavky Grécka v 1. polroku 2015 výrazne klesli na 23,2 miliardy eur z 26 miliárd eur v rovnakom období minulého roka. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo financií v Aténach. Informovala o tom agentúra AFP.

V prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa však citeľne znížili aj príjmy gréckeho štátu, a to na 21,8 miliardy eur z vlaňajších 23,6 miliardy eur.

Grécka internetová stránka Macropolis, ktorá sa venuje ekonomickým analýzam, sa preto domnieva, že vláda bude musieť znížiť výdavky v celej škále oblastí, od nemocníc, cez úrady práce až po benefity pre rodiny. A niektoré z nich bude musieť poriadne zoškrtať.

Na druhej strane, ak sa od výdavkov Grécka za 1. polrok odpočítajú náklady na splácanie dlhov, dosiahlo primárny rozpočtový prebytok 1,88 miliardy eur, čo je viac ako prebytok 707 miliónov eur v rovnakom období vlani. To veritelia určite ocenia.

Faktom tiež je, že nová ľavicová vláda, ktorá nastúpila k moci po voľbách koncom januára, sa nedokázala dohodnúť s veriteľmi na reformách, a tak siahla na finančné rezervy štátnych podnikov a lokálnych samospráv, aby mala peniaze na splácanie dlhov, na mzdy a dôchodky.

Atény tento mesiac vyrovnali nedoplatky voči Medzinárodnému menovému fondu a splatili dlh Európskej centrálnej banke len vďaka preklenovaciemu úveru od Európskej únie vo výške 7,16 miliardy eur. Ale ten získali až po tom, keď schválili niektoré požadované reformy a zaviazali sa, že budú pokračovať v reformnom programe.