Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécka vláda ubezpečila, že finančné limity sa turistov nedotknú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Manu Fernandez

Vláda v nedeľu (28.6.) po neúspešných rokovaniach s veriteľmi nariadila bankám, aby na týždeň zatvorili svoje brány a zaviedla kontroly na tok kapitálu.

Atény 29. júna (TASR) - Grécka vláda dnes ubezpečila turistov, že súčasné opatrenia na ochranu bankového systému sa ich nedotknú. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vláda v nedeľu (28.6.) po neúspešných rokovaniach s veriteľmi nariadila bankám, aby na týždeň zatvorili svoje brány a zaviedla kontroly na tok kapitálu. Dnes však zdôraznila, že denný 60-eurový limit na výber z bankomatov sa netýka kreditných ani debetných kariet vydaných v zahraničí. To znamená úľavu pre turistov, ktorých výdavky predstavujú asi pätinu hrubého domáceho produktu Grécka.

Veľké cestovné kancelárie v Nemecku, ktoré je pre Grécko dôležitým partnerom v oblasti turistického ruchu, zatiaľ nezaznamenali výrazný dosah opatrení. TUI uviedla, že obmedzenia sa jej činnosti nedotkli a Grécko zostáva jednou z najobľúbenejších destinácií. "Pre našich klientov to nie je problém," povedal hovorca kancelárie. Spoločnosť Thomas Cook odporučila dovolenkárom vziať hotovosť a najmä menšie bankovky, avšak ani v jej prípade Grécko na popularite nestratilo.

Niektoré grécke podniky sa už dnes sťažovali, že nemajú peniaze na platy zamestnancov alebo dodávky tovaru a museli zastaviť dovoz. Ministerstvo turistického ruchu však uviedlo, že pre turistov neočakáva dôsledky na ostrovoch ani na pevnine, keďže sú zabezpečené služby aj dostatočné zásoby palív a produktov.