Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Grécke banky bojujú s odlevom kapitálu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Čoraz viac Grékov vyberá svoje úspory z domácich bánk. Dôvodom je nedoriešená dlhová kríza. Informovala o tom agentúra Reuters.

Frankfurt nad Mohanom/Atény 29. mája (TASR) - Čoraz viac Grékov vyberá svoje úspory z domácich bánk. Dôvodom je nedoriešená dlhová kríza. Informovala o tom agentúra Reuters.

Objem vkladov v gréckych bankách klesol v apríli na 139,4 miliardy eur, vyplýva to z dnes zverejnených údajov Európskej centrálnej banky (ECB). To je najmenej za vyše desaťročie.

Len za minulý mesiac vybrali zákazníci zo svojich účtov v gréckych bankách 5,6 miliardy eur. Odlev kapitálu trvá už od vlaňajšieho októbra. Finančné inštitúty drží nad vodou len likvidita od gréckej centrálnej banky, ktorá im poskytuje pomoc schválenú ECB.

Grécka vláda už niekoľko mesiacov rokuje s medzinárodnými veriteľmi o riešení dlhových problémov. Bez záväznej dohody o reformách veritelia neuvoľnia zvyšné peniaze z balíka finančnej pomoci. Čas sa však kráti, krajine totiž hrozí platobná neschopnosť. Štátna kasa je prázdna a Atény musia v júni uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátky dlhu.